Nieuws

BCF: Opvang vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen.

Geplaatst: 27 oktober 2022
Kenmerk: 2022.47208

BCF: Opvang vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen.

In dit themabericht informeren wij u over enkele aandachtspunten inzake btw en het BTW-compensatiefonds met betrekking tot de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen.

Bij veel gemeenten bestaan vragen over de fiscale aspecten van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen. Het Ministerie van Financiën heeft nog geen beleidsbesluit of informatiekaart gepubliceerd. Volgens Taxnavigator is een aantal punten van belang.

Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne: Ter zake van de bekostiging van de kosten die vallen onder het normbedrag geldt de afspraak dat gemeenten 30% van de btw op de kosten van die uitgaven kunnen compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Klik hier. Het normbedrag is onlangs verlaagd. Klik hier

Transformatie vastgoed: Ter zake van de transformatie van vastgoed voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne bestaat geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. Bij de start van de subsidieregeling is toegezegd dat alle kosten van btw inzake de transformatie van vastgoed worden vergoed door het Rijk. In de praktijk is dat niet altijd het geval en moet rekening worden gehouden met een afschrijving in een aantal gevallen. Wij verwijzen naar een toelichting op de Bekostigingsregeling. Klik hier

Onderwijs: Voor onderwijs en onderwijshuisvesting aan kinderen uit Oekraïne geldt een afzonderlijke SPUK. Klik hier

COA: Verleent de gemeente ondersteuning aan het COA bij crisisopvang dan adviseren wij om specifieke afspraken inzake de kosten van btw te maken met het COA. Taxnavigator adviseert om alle kosten en alle betaalde btw te declareren bij het COA. De gemeente handelt niet als btw-ondernemer. De gemeente factureert geen btw aan het COA maar de gemeente declareert de betaalde btw bij de COA. De gemeente compenseert geen btw bij het BTW-compensatiefonds. De Belastingdienst en het Ministerie van Financiën hebben niet bevestigd dat de afspraak met VNG uit 2016 inzake crisisnoodvang en het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds onverkort kan worden toegepast.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.