Nieuws

BTW: BCF: Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’

Geplaatst: 01 januari 2021
Kenmerk: 2021.33679

BTW: BCF: Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’

In dit nieuwsbericht informeren wij over het geactualiseerde Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875.

In de Staatscourant van 30 december 2020 is het geactualiseerde Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875, gepubliceerd. Het Besluit is van belang voor de dagelijkse praktijk van gemeenten. Wat is de achtergrond van dit Besluit?

Wet op de omzetbelasting

In de Wet op de omzetbelasting zijn regels c.q. bepalingen opgenomen over de verschuldigdheid van btw en het recht op aftrek van btw op kosten via de btw-aangifte. De Nederlandse btw-regelgeving is gebaseerd op Europese btw-regelgeving. De Nederlandse btw-regelgeving moet in overeenstemming zijn met de Europese btw-regelgeving. Sommige bepalingen uit de Europese btw-regelgeving moeten één op één worden overgenomen uit de Europese btw-regelgeving. Bij een aantal bepalingen heeft de Nederlandse wetgever enige vrijheid bij het toepassen van de Europese btw-regelgeving. Een aantal bepalingen uit de Wet op de omzetbelasting zijn verder uitgewerkt in het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting en de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting. Ter zake van geschillen over toepassing van de Nederlandse btw-regelgeving geeft de Nederlandse belastingrechter een oordeel. De Hoge Raad is de hoogste Nederlandse belastingrechter. De rechtbank is de laagste belastingrechter. Als de belastingrechter twijfelt of de Nederlandse btw-regelgeving in overeenstemming is met de Europese btw-regelgeving dan kan de Nederlandse belastingrechter aan het Hof van Justitie zogenoemde prejudiciële vragen stellen. Op verzoek van de Nederlandse belastingrechter geeft het Hof van Justitie uitleg van de Europese btw-regelgeving. Als de Staatssecretaris een Besluit publiceert dan betreft het Besluit de visie van de Staatssecretaris van Financiën over de invulling en toepassing van btw-regelgeving. De Staatssecretaris van Financiën is aan het Besluit gebonden. De Staatssecretaris van Financiën en de Belastingdienst moeten het Besluit toepassen op grond van de beginselen van behoorlijk bestuur.

Wet op het BTW-compensatiefonds

In de Wet op het BTW-compensatiefonds zijn regels c.q. bepalingen opgenomen over het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. Een aantal regels c.q. bepalingen van de Wet op het BTW-compensatiefonds zijn verder uitgewerkt in de Uitvoeringsregeling BTW-compensatiefonds en de Uitvoeringsbeschikking BTW-compensatiefonds. De Nederlandse belastingrechter geeft een oordeel als de Belastingdienst en de gemeente een verschil van inzicht hebben over de regelgeving inzake het BTW-compensatiefonds. In het geactualiseerde Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875 geeft de Staatssecretaris van Financiën zijn visie op de regelgeving inzake het BTW-compensatiefonds. De Staatssecretaris van Financiën is aan het Besluit gebonden. De Staatssecretaris van Financiën en de Belastingdienst moeten het Besluit toepassen op grond van de beginselen van behoorlijk bestuur.

Documenten en publicaties

  • Voor raadplegen Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.