Nieuws

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Exploitatiebijdrage

Geplaatst: 22 november 2022
Kenmerk: 2022.47559

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Exploitatiebijdrage

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake de verschuldigdheid van btw en de exploitatiebijdrage.

In het nieuwsbericht van 19 mei 2022 met kenmerk 2022.4425, hebben wij u geïnformeerd over standpunten van de Belastingdienst inzake de verschuldigdheid van btw ter zake van een exploitatiebijdrage. Inmiddels hebben wij weer nieuwe standpunten ontvangen. Het beleid van de Belastingdienst komt in het kort op het volgende neer:

A. Exploitatiebijdrage btw-vrij

De exploitatiebijdrage is niet belast met btw als de gemeente geen btw-bouwgrond levert en de exploitatiebijdrage betreft de vergoeding voor werkzaamheden die de gemeente als overheid verricht zoals het verhalen van de kosten van de wijziging van een bestemmingsplan. Een ontwikkelaar heeft grond met bebouwing verworven. De ontwikkelaar verzoekt de gemeente om het bestemmingsplan van de locatie te wijzigen. De gemeente levert geen btw-bouwgrond aan de ontwikkelaar. De vergoeding c.q. de exploitatiebijdrage die de gemeente van de ontwikkelaar ontvangt om de kosten van het wijzigen van het bestemmingsplan te bekostigen is niet belast met btw. De gemeente ontvangt de financiële bijdrage c.q. de exploitatiebijdrage als overheid.

B. Exploitatiebijdrage gedeeltelijk belast met btw

De ontwikkelaar heeft 2/3 van de grond van een plan in bezit. De gemeente levert de aanvullende grond c.q. 1/3 van de grond om het plan rond te maken. De gemeente levert de grond als btw-bouwterrein. De ontwikkelaar verzoekt de gemeente om het bestemmingsplan te wijzigen. De ontwikkelaar moet de kosten van het wijzigen van het bestemmingsplan bekostigen door het betalen van een exploitatiebijdrage. Verschillende eenheden van de Belastingdienst neemt het standpunt in dat 1/3 van de exploitatiebijdrage voor het wijzigen van het bestemmingsplan is belast met btw. Als de gemeente het gehele terrein als btw-bouwterrein had geleverd dan waren de kosten van het wijzigen van het bestemmingsplan volgens de Belastingdienst in zijn geheel opgegaan in de met btw belaste vergoeding voor het btw-bouwterrein. Tussen de exploitatiebijdrage en de levering van de btw-bouwgrond bestaat volgens de Belastingdienst een direct verband.

C. Exploitatiebijdrage geheel belast met btw

De ontwikkelaar koopt van de gemeente 10.000 vierkante meter bouwgrond en ontwikkelt alleen deze grond. De ontwikkelaar betaalt een exploitatiebijdrage voor de aanpassing van het gemeentelijk openbaar gebied. De ontwikkelaar brengt geen eigen grond in. De gehele exploitatiebijdrage is belast met btw.

De exploitatiebijdrage is volgens een aantal eenheden van de Belastingdienst belast met btw als de gemeente btw-bouwgrond levert en een exploitatiebijdrage in rekening brengt voor de aanleg van gemeentelijk openbaar gebied. De exploitatiebijdrage volgt volgens de Belastingdienst het btw-regime van de grond omdat de exploitatiebijdrage samenhangt met de levering van een btw-bouwterrein. Dat de gemeente als overheid gemeentelijk openbaar gebied aanlegt is volgens de Belastingdienst in deze casus niet van belang. 

Gemeentelijke praktijk

De gemeente loopt een fiscaal en daarmee een financieel risico als de gemeente een exploitatiebijdrage zonder btw in rekening brengt en toch btw is verschuldigd. De btw wordt met belastingrente en mogelijk een boete door de Belastingdienst op de gemeente verhaald. Hoe groter de exploitatiebijdrage hoe groter de financiële schade als de btw niet alsnog kan worden gefactureerd. De ontwikkelaar of initiatiefnemer wil doorgaans de btw niet nabetalen aan de gemeente.

Gelet op het (financiële) belang van dit onderwerp voor de praktijk nemen wij aan dat het Ministerie van Financiën en/of de Belastingdienst hun beleid zullen publiceren. Op dit moment bestaat veel onduidelijkheid voor gemeenten, ontwikkelaars en woningstichtingen. 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.