Nieuws

BCF: BTW: Doorbelasten van kosten

Geplaatst: 23 november 2022
Kenmerk: 2022.47568

BCF: BTW: Doorbelasten van kosten

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van het doorbelasten van kosten.

Gemeenten werken steeds meer samen bij de uitvoering van taken maar ook bij de inkoop van goederen en diensten. Als een gemeente kosten doorbelast naar een andere gemeente speelt steeds de vraag hoe de gemeente moet omgaan met de btw.

De vraag die moet worden beantwoord is de vraag of de gemeente bij het doorbelasten van kosten als overheid of als btw-ondernemer handelt. 

Doorbelasten als overheid 

De gemeente past een gemeentelijke weg in de eigen gemeente aan. Een buurgemeente betaalt mee aan de kosten. Door de aanpassing van de gemeentelijke weg ontstaat bij de buurgemeente een betere doorstroming van het doorgaande verkeer. De gemeente belast een deel van de kosten door en factureert daarbij geen btw. De gemeente handelt bij de herstructurering van een openbare weg in de eigen gemeente als overheid. De gemeente int de financiële bijdrage van de buurgemeente als overheid. Omdat de gemeente de financiële bijdrage als overheid int is geen btw verschuldigd. De btw op de kosten kan de gemeente compenseren bij het BTW-compensatiefonds omdat de gemeente kosten maakt als overheid  c.q. niet als btw-ondernemer en geen uitsluiting van het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds van toepassing is.

Doorbelasten als btw-ondernemer

Een gemeente koopt met een buurgemeente een verkeerskundig advies in voor de aanpassing van een weg. De gemeenten betalen allebei de helft van de kosten. De gemeente belast de kosten door aan de buurgemeente. 

De gemeente kan de btw op de helft van de kosten compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Voor zover de gemeente het advies gebruikt voor de eigen gemeente handelt de gemeente als overheid en kan de gemeente de btw op de kosten compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente handelt bij de doorbelasting van de kosten aan de buurgemeente niet als overheid. De gemeente handelt bij de doorbelasting aan de buurgemeente als btw-ondernemer. Volgens de btw-regelgeving heeft de gemeente een verkeerskundig advies uitgebracht. Het verzorgen van een verkeerskundig advies is niet vrijgesteld van de heffing van btw. De gemeente neemt de btw op de helft van de kosten in aftrek op de btw-aangifte. De gemeente reikt aan de buurgemeente een factuur met btw uit. De buurgemeente kan de btw op de kosten compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.