Nieuws

LB: Verkiezingen: Ondersteuning door verenigingen bij verkiezingen

Geplaatst: 24 februari 2022
Kenmerk: 2022.42943

LB: Verkiezingen: Ondersteuning door verenigingen bij verkiezingen

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van de financiële bijdrage die verenigingen van de gemeente ontvangen in verband met het ondersteunen van de gemeente bij de verkiezingen.

1. Verkiezingen

Veel gemeenten maken gebruik van de inzet van burgers om de gemeente te ondersteunen bij het verzorgen van de verkiezingen. De burgers bemannen stembureaus en ondersteunen de gemeente bij het tellen van de stemmen. Gemeenten betalen de burgers een vergoeding. Met betrekking tot de vergoedingen die de gemeenten betalen speelt de vraag of de wettelijke vrijwilligersvergoeding kan worden toegepast. Moet de gemeente de vergoeding doorgeven via de IB-47 en/of de nieuwe renseigneringsplicht? Veel gemeenten informeren de burgers over de omvang van de verstrekte financiële bijdrage voor de inzet en berichten de burger dat de gegevens aan de Belastingdienst zijn verstrekt.

2. Inzet verenigingen bij verkiezingen

Een aantal gemeenten maakt gebruik van de inzet van verenigingen uit de gemeente bij de verkiezingen. Leden van de vereniging ondersteunen de gemeente bij de verkiezingen. De gemeente maakt afspraken met de verenigingen over de werkzaamheden die moeten worden verricht en de vereniging pakt met de leden de werkzaamheden op. De verenigingen zorgen zelf voor leden die de stembureaus bemannen en stemmen tellen. De gemeente heeft geen inspraak in wie persoon de werkzaamheden feitelijk zullen uitvoeren. Wel heeft de gemeente bepaalde kwaliteitseisen opgesteld. De betalingen voor de werkzaamheden geschieden rechtstreeks aan de verenigingen en zijn bedoeld om de financiële positie van de verenigingen te verbeteren. De vergoeding betaalt de gemeente rechtstreeks aan de verenigingen. Het is dus niet zo dat de leden de vergoeding ontvangen en doorstorten naar de vereniging.

3. Fiscale aspecten inzet verenigingen

De leden van de vereniging hebben niet de persoonlijke verplichting om arbeid te verrichten. Om die reden is volgens de Belastingdienst geen sprake van een dienstbetrekking bij de gemeente zodat de betalingen aan de verenigingen niet behoeven te worden verloond. De leden van de verenigingen die de werkzaamheden uitvoeren, worden niet opgenomen in de salarisadministratie van de gemeente. De gemeente hoeft de betalingen volgens de Belastingdienst niet op te nemen in het IB-47 formulier of de renseignering. De vereniging hoeft geen btw te factureren als de btw-fondsenwervingsvrijstelling van toepassing is. Als de vereniging wel btw factureert omdat de btw-fondsenwervingsvrijstelling niet van toepassing is dan kan de gemeente de btw die de vereniging factureert compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.