Nieuws

BTW: BCF: Stichting die zorgt voor beveiliging bedrijventerrein is geen btw-ondernemer

Geplaatst: 17 september 2022
Kenmerk: 2022.47930

BTW: BCF: Stichting die zorgt voor beveiliging bedrijventerrein is geen btw-ondernemer

Kenmerk: 2022: 47930

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een de uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 6 september 2022, nr. 21.00600 en 21/00601 inzake een stichting die een bedrijventerrein beveiligt.

Een gemeente, ondernemersverenigingen en ondernemersstichtingen werken samen bij de beveiliging van bedrijfsterreinen. Stichting X verzorgt de beveiliging van het industrieterrein van de gemeente. De stichting koopt de beveiligingsdiensten in bij een commercieel bedrijf en betaalt ter zake de btw. Stichting X bekostigt de beveiligingsactiviteiten met een financiële bijdrage van stichting Y. Deze stichting maakt samen met de ondernemersstichtingen en de ondernemersverenigingen de plannen voor een tijdvak van vier. Stichting y verzoekt om subsidie bij de gemeente. De gemeente verstrekt een subsidie die wordt bekostigd met een opslag op de OZB voor niet woningen. Stichting X maakt kosten met btw en wil de kosten met btw aftrekken op de btw-aangifte. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de stichting geen recht heeft op aftrek van btw via de btw-aangifte.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in zijn uitspraak van 6 september 2022, nr. 21.00600 en 21/00601, dat de stichting geen recht heeft op aftrek van btw op de kosten omdat de stichting geen btw-ondernemer is. Stichting X verricht geen prestatie aan stichting Y die door stichting y wordt verbruikt. Stichting Y verstrekt slechts een financiële bijdrage. Stichting X maakt niet aannemelijk dat de kosten feitelijk worden gedragen door de aangesloten ondernemers zodat de goedkeuring uit onderdeel ‘6.3.7 Aftrek bij ondernemersorganisaties’ van Besluit ‘Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting’, 25 november 2011, nr. BLKB 2011/641M niet van toepassing is.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 6 september 2022, nr. 21.00600 en 21/00601. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.