Nieuws

BCF: Specifieke uitkering inzake 'regionale woondeals'

Geplaatst: 25 oktober 2022
Kenmerk: 2022.47155

BCF: Specifieke uitkering inzake 'regionale woondeals'

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de fiscale aspecten van regionale woondeals

Woondeals zijn regionale bestuurlijke afspraken tussen de Minister, provincie(s), gemeenten en andere relevante regionale partijen, waaronder woningcorporaties, over het regionale aandeel in de woningbouw en verwante woononderwerpen. In de regionale woondeals worden afspraken gemaakt over de te realiseren woningbouwproductie en de opgaven die moeten worden opgelost om plannen realiseerbaar te maken. De regionale woondeals worden vanaf het midden van het laatste kwartaal van 2022 gesloten, met een uitloop naar begin 2023.

Voor het opstellen en uitvoeren van de woondeals moeten knelpunten in kaart gebracht worden en moet de woningbouwprogrammering regulier worden bijgehouden. Met deze informatie kan er landelijk betere sturing plaatsvinden binnen de woningbouwprogrammering. Voor het opstellen van deze woondeals en het uitvoeren hiervan hebben de provincies voldoende capaciteit nodig. Om deze capaciteit te vergroten hebben de provincies en de woondealregio’s financiële ondersteuning nodig. De regeling biedt door het verstrekken van een specifieke uitkering een mogelijke oplossing voor het capaciteitsprobleem en heeft uiteindelijk als doel dat de regionale woondeals opgesteld en uitgevoerd kunnen worden. Dit versterkt de regie op de woningbouw en draagt bij aan het versnellen van de woningbouw.

3.1 BTW
De activiteiten waarvoor de uitkering wordt verstrekt, kunnen activiteiten zijn waarover de provincie BTW verschuldigd is. Dat zal grotendeels het geval zijn, gezien de aard van de regeling, waarbij geldt dat expertise en capaciteit door de provincie extern worden ingehuurd. De specifieke uitkering wordt niet verstrekt voor de over de activiteiten verschuldigde BTW. De BTW-component wordt gestort in het BTW-Compensatiefonds van het Ministerie van Financiën. In de berekening wordt ervan uitgegaan dat twee derde van de beschikbare middelen aan BTW-plichtige activiteiten besteed wordt. Provincies kunnen op grond van de relevante wet- en regelgeving een beroep doen op compensatie van de betaalde BTW-componenten.

Documenten en publicaties

  • Regeling van de Minister voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting van 30 september 2022, nr. 2022-0000036275, houdende regels met betrekking tot het verstrekken van een specifieke uitkering ten behoeve van het opstellen en uitvoeren van woondeals (Regeling specifieke uitkering ten behoeve van het opstellen en uitvoeren van woondeals). Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.