Nieuws

BCF: Wijziging van de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne

Geplaatst: 25 oktober 2022
Kenmerk: 2022.47144

BCF: Wijziging van de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de wijziging van de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne.

Geachte heer/mevrouw,

Van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heb ik uw contactgegevens ontvangen en vernomen dat u Sisa-contactpersoon bent. Graag wil ik u informeren over het volgende.

Wijziging van de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne

De Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne (hierna: BOOO) regelt de specifieke uitkering aan gemeenten voor de bekostiging van de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Omdat bij de vaststelling van de BOOO onvoldoende inzicht bestond in de gemeentelijke kosten is een onafhankelijk kostenonderzoek uitgevoerd door een externe partij. Het doel van het onderzoek was om objectief en onderbouwd in beeld te brengen welke kosten gemeenten maken voor de gemeentelijke en particuliere opvang, en op welke manier zij daarvoor het beste gecompenseerd kunnen worden.

Het onderzoek is aanleiding geweest om de bekostigingsregeling te wijzigen. De wijziging van de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne is op 11 oktober vastgesteld in de ministeriële commissie en op vrijdag 14 oktober gepubliceerd in de Staatscourant. U vindt de publicatie voor de volledigheid bijgevoegd bij deze mail. De wijzigingen zijn als volgt samen te vatten:

  • Het normbedrag per gerealiseerde plek per dag gemeentelijke opvang (GOO) gaat van € 100 naar € 83. Vergoeding op basis van het normbedrag is de standaard;
  • Uitbreiding van de uitzonderingsbepaling: vergoeding op basis van werkelijke kosten als het normbedrag in betekenende mate afwijkt (te laag óf te hoog). Werkelijke kosten betekent een (beperkt) hogere verantwoordingslast;
  • Het normbedrag uitvoeringskosten particuliere opvang (POO) gaat € 210 bedragen per persoon per maand waarin aan deze persoon een verstrekking is gedaan;
  • De regeling wordt verlengd; doel is voortzetting van bekostiging zolang taak bestaat, in een aantal stappen
    • Verlenging tot en met 28 februari 2023 – maximaal mogelijke termijn zonder (alternatieve) wettelijke basis;
    • Alternatieve wettelijke basis ontstaat zodra het wetsvoorstel Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne bij Staten-Generaal is ingediend;
    • Wanneer de Tijdelijke wet in werking is getreden geldt de Bekostigingsregeling zolang die wet geldt;
  • Verwijderen SiSa indicatoren uit de regeling. Deze staan in de beschikking. De oorspronkelijke indicatoren zijn ondertussen verhelderd en verbeterd na overleg met gemeenten en accountants en worden (beperkt) uitgebreid op basis van deze wijziging.

Aanvragen

De regeling wordt gecontinueerd. Indien u reeds een aanvraag heeft ingediend is het niet op voorhand noodzakelijk dat u dit opnieuw doet. Bijgevoegd vindt u voor de volledigheid het aanvraagformulier. Het volledig en naar waarheid ingevulde formulier kan ingediend worden via het e-mailadres PostbusNOO@minjenv.nl. Het formulier mag zowel elektronisch als ‘met de pen’ ondertekend worden, zolang dat door een bevoegde functionaris gebeurt.

Uiteraard streven wij er naar uw aanvraag zo spoedig mogelijk in behandeling te nemen. Indien u nog in het boekjaar 2022 een uitbetaling van een voorschot wenst te ontvangen, willen wij u vragen uw aanvraag uiterlijk woensdag 26 oktober 2022 bij ons ingediend te hebben. Van aanvragen die zijn ingediend na die datum garanderen wij geen betaling in boekjaar 2022. Wij nemen deze aanvragen wel in behandeling.

De verantwoording van de beschikking vindplaats in het jaar 2023 op basis van de jaarverantwoording over 2022, zoals aangegeven in de ministeriële regeling (art. 6) en de toelichting.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Namens deze,

Yvonne van Veldhoven

MT-lid Nationale Opvang Organisatie

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Documenten en publicaties

  • Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 11 oktober 2022, nummer 4245817, tot wijziging van de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne in verband met de wijziging van normbedragen. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.