Nieuws

Sport: Verklaring gevraagd door commerciële exploitanten van sportaccommodaties

Geplaatst: 06 februari 2021
Kenmerk: 2021.34800

Sport: Verklaring gevraagd door commerciële exploitanten van sportaccommodaties

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het verzoek van commerciële exploitanten van gemeentelijke sportaccommodaties aan gemeenten om een verklaring af te geven waarin de gemeente bevestigt dat de gemeente ter zake van de huur c.q. het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties de integrale kostprijs aan de commerciële exploitant in rekening brengt.

De oude btw-regeling inzake sport c.q. het Sportbesluit

Tot 1 januari 2019 was het geven van gelegenheid tot sportbeoefening door gemeenten belast met 6% btw. Gemeenten brengen sportverenigingen en onderwijsinstellingen die voortgezet onderwijs verzorgen voor het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties een gebruikersvergoeding met 6% btw in rekening. Gemeenten kunnen de btw op de kosten die kan worden toegerekend aan het met btw belaste gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties door sportverenigingen en scholen die voortgezet onderwijs verzorgen in aftrek nemen op de btw-aangifte. Scholen die primair onderwijs verzorgen c.q. basisscholen hoeven voor het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties voor het geven van bewegingsonderwijs niets te betalen. De dienstverlening van gemeenten aan basisscholen is niet belast met btw. Gemeenten kunnen de btw op de kosten die kan worden toegerekend aan het om niet ter beschikking stellen van gemeentelijke sportaccommodaties aan basisscholen niet in aftrek nemen c.q. verrekenen op de btw-aangifte en ook niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

De nieuwe regeling inzake sport c.q. uitbreiding btw-sportvrijstelling

Met ingang van 1 januari 2019 is de btw-sportvrijstelling uitgebreid. Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening door gemeenten is met ingang van 1 januari 2019 vrijgesteld van de heffing btw. Gemeenten mogen de gebruikers van gemeentelijke sportaccommodaties geen gebruikersvergoeding met 9% btw meer in rekening brengen. Gemeenten kunnen de btw op de kosten van het exploiteren van gemeentelijke sportaccommodaties niet in aftrek nemen op de btw-aangifte en gemeenten kunnen de btw op de kosten van het exploiteren van gemeentelijke sportaccommodaties ook niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Gemeenten kunnen ter zake van de kosten die kunnen worden toegerekend aan de exploitatie van gemeentelijke sportaccommodaties onder voorwaarden een zogenoemde SPUK-subsidie aanvragen.

Commerciële exploitanten van gemeentelijke sportaccommodaties

Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening is belast met btw als de exploitant van een sportaccommodatie een winstoogmerk in de zin van de btw heeft. De exploitant heeft een winstoogmerk in de zin van de btw als de exploitant financiële overschotten realiseert en voor het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodatie de integrale kostprijs betaalt en voor de diensten die hij verleent aan de gemeente niet een bovenmatige vergoeding ontvangt van de gemeente en de exploitant niet anderszins een financiële bijdrage van de gemeente ontvangt waardoor een financieel overschot bij de exploitant van de gemeentelijke sportaccommodatie ontstaat.

De verhuur van gemeentelijke sportaccommodaties is niet belast met btw. De gemeente brengt geen btw in rekening en de gemeente kan de btw op de bouw- en exploitatiekosten van de gemeentelijke sportaccommodaties niet in aftrek nemen op de btw-aangifte. De gemeente kan de btw op de bouw- en exploitatiekosten ook niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente en de exploitant van de gemeentelijke sportaccommodaties kunnen opteren voor een met btw belaste huur als de de exploitant van de sportaccommodaties voldoet aan het 90%-criterium. Verricht de exploitant van de sportaccommodaties voor meer dan 90% met btw belaste sportdiensten? Een sportdienst is belast met btw als de exploitant een winstoogmerk in de zin van de btw heeft. Een exploitant van sportaccommodaties heeft een winstoogmerk in de zin van de btw als hij aan een aantal voorwaarden voldoet. Een van deze voorwaarden is dat de exploitant ter zake van de huur van de gemeentelijke sportaccommodaties de integrale kostprijs betaalt.

Gemeentelijke praktijk

Veel gemeenten ontvangen van commerciële exploitanten van gemeentelijke sportaccommodaties het verzoek om een verklaring af te geven dat de gemeente ter zake van de huur c.q. het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties de integrale kostprijs betaalt.

Lees verder: De redactie van Taxnavigator heeft voor u de belangrijkste aspecten en aandachtspunten uitgewerkt. Klik hier


Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.