Nieuws

BTW: BCF: Kamerbrief over tijdstip transformatie Pro Rail naar ZBO

Geplaatst: 05 februari 2021
Kenmerk: 2021.34777

BTW: BCF: Kamerbrief over tijdstip transformatie Pro Rail naar ZBO

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de vertraging die is ontstaan bij de transformatie van Pro Rail naar een ZBO.

De transformatie van Pro Rail van een zelfstandig bedrijf naar een overheidsdienst is vertraagd. Pro Rail wordt net zoals Rijkswaterstaat een ZBO en verlaat de BV-vorm. De Staat is nu enig aandeelhouder van de BV Pro Rail. Als Pro Rail haar activiteiten via een ZBO uitoefent dan heeft de Rijksoverheid meer invloed en wordt de besteding van de financiële middelen door Pro Rail transpartenter. De publieke verantwoording van de besteding van financiële middelen is volgens het Kabinet bij een ZBO beter geregeld dan bij een BV.

Staatssecretaris Van Veldhoven schrijft aan de Tweede Kamer dat de omvorming van ProRail tot een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan c.q. ZBO op 1 juli 2021 niet haalbaar is en dat de inwerkingtreding verschuift naar 1 januari 2022.

Voor raadplegen brief d.d. 4 februari 2021 met kenmerkIENW/BSK-2021/10991. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.