Nieuws

LB: Lunchmaaltijd betreft geen ARBO-voorziening

Geplaatst: 13 juli 2021
Kenmerk: 2021.38768

LB: Lunchmaaltijd betreft geen ARBO-voorziening

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Den Haag van 23 juni 2021, nr. AWB 20/307, inzake verstrekken lunchmaaltijd en gerichte vrijstelling voor ARBO-voorzieningen.

  • Gerichte vrijstelling voor ARBO-voorzieningen geldt volgens Rechtbank Den Haag niet voor gezonde lunchmaaltijden.
  • Een werkgever heeft 200 werknemers in dienstbetrekking. De werkgever exploiteert het gezondste bedrijfsrestaurant van Nederland. Werknemers van het bedrijf konden in 2017 en 2018 dagelijks kosteloos lunchen in dit bedrijfsrestaurant. De maaltijden zijn afgestemd met een diëtiste en bevatten geen toevoegingen zoals zout, suiker en E-nummers. De werkgever bekostigde in 2017 en 2018 de volledige kosten van de maaltijden. Werknemers betaalden geen eigen bijdrage.
  • In geschil is of de gerichte vrijstelling voor ARBO-voorzieningen van toepassing is op de verstrekking van de lunchmaaltijden in 2017 en 2018.
  • Rechtbank Den Haag 23 oordeelt in zijn uitspraak van 23 juni 2021 dat de gerichte vrijstelling voor ARBO-voorzieningen niet van toepassing is op de verstrekking van de lunchmaaltijden. De lunchmaaltijden kwalificeren volgens de rechtbank niet als een voorziening die rechtstreeks voortvloeit uit het arbeidsomstandighedenbeleid dat de werkgever voert op grond van de Arbowet.

Documenten en publicaties

Uitspraak Rechtbank Den Haag d.d. 23 juni 2021, nr. AWB 20/307. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.