Nieuws

BTW: Uitlenen zorgpersoneel tijdens corona niet te belasten met btw

Geplaatst: 06 februari 2021
Kenmerk: 2021.34787

BTW: Uitlenen zorgpersoneel tijdens corona niet te belasten met btw

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het besluit van Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën om de uitleen van zorgpersoneel in ieder geval tot 1 juli 2021 niet te belasten met btw. De Staatssecretaris van Financiën schrijft in zijn brief van 4 februari 2021, nr. 2021-0000019858:

“Ik kan u bij deze melden dat het kabinetsbesluit tot het niet-verlengen van de btw-vrijstelling voor de uitleen van zorgpersoneel is heroverwogen. De uitleen van zorgpersoneel blijft daarom tot en met 31 maart 2021 buiten de heffing van btw. Meer informatie over deze maatregel kunt u vinden op de

website van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/coronavirus/content/uitlenen-zorgpersoneel-tijdelijk-buiten-de-heffing-van-btw.

Volledigheidshalve merk ik op dat het (wederom) een tijdelijke goedkeuring betreft. Uitgangspunt is derhalve dat per 1 april 2021 de normale btw-regels weer gaan gelden (d.i. de regels zoals die ook golden vóór de inwerkingtreding van de tijdelijke goedkeuring). Dat wordt anders als het

kabinet (op een later moment) beslist dat deze goedkeuring nogmaals (tijdelijk) wordt verlengd. Datzelfde geldt overigens voor alle overige coronamaatregelen die tot en met 31 maart 2021 gelden.

In de door u gemailde brief (…) worden enkele onduidelijkheden genoemd bij de toepassing van de normale btw-regels, d.w.z. de werking van de uitleen van personeel onder het beleidsbesluit van 14 december 2018. Daarover kan ik het volgende opmerken. Hoewel afhankelijk van de feiten

en omstandigheden van het geval, geldt in algemene zin dat indien er geen vergoeding wordt gevraagd voor het uitlenen van personeel, er niet wordt toegekomen aan btw-heffing. Verder geldt dat elke tegenprestatie in welke vorm dan ook (bijvoorbeeld in natura) voor de btw een vergoeding vormt.

Voor raadplegen Besluit van de Staatssecretaris van Financiën van 4 februari 2021, nr. 2021-0000019858. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.