Nieuws

SPUK 2021: Sport: Deadline SPUK-aanvraag 1 maart 2021

Geplaatst: 06 februari 2021
Kenmerk: 2021.34792

SPUK 2021: Sport: Deadline SPUK-aanvraag 1 maart 2021

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de SPUK-aanvraag 2021.

Begin januari 2021 zijn alle gemeenten digitaal geïnformeerd over het aanvragen van de SPUK-subsidie voor het jaar 2021. Gemeenten moeten voor 1 maart 2021 de SPUK-aanvraag voor het jaar 2021 hebben ingediend. Zoals wij hebben begrepen worden aanvragen die na deze datum zijn ingediend niet in behandeling genomen.

Wij ontvangen veel vragen over het recht op SPUK inzake het verzorgen van bewegingsonderwijs. Kunnen de kosten van het verzorgen van bewegingsonderwijs voor het primair onderwijs c.q. de basisscholen en het voortgezet onderwijs nu wel of niet worden meegenomen in het verzoek om een SPUK-subsidie. Bijgaand treft u uitwerking aan.

De oude btw-regeling inzake sport c.q. het Sportbesluit

Tot 1 januari 2019 was het geven van gelegenheid tot sportbeoefening door gemeenten belast met 6% btw. Gemeenten brengen sportverenigingen en onderwijsinstellingen die voortgezet onderwijs verzorgen voor het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties een gebruikersvergoeding met 6% btw in rekeningen. Gemeenten kunnen de btw op de kosten die kan worden toegerekend aan het met btw belaste gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties door sportverenigingen en scholen die voortgezet onderwijs verzorgen in aftrek nemen op de btw-aangifte. Scholen die primair onderwijs verzorgen c.q. basisscholen hoeven voor het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties voor het geven van bewegingsonderwijs niet(s) te betalen. De dienstverlening van gemeenten aan basisscholen is niet belast met btw. Gemeenten kunnen de btw op de kosten die kan worden toegerekend aan het om niet ter beschikking stellen van gemeentelijke sportaccommodaties aan basisscholen niet in aftrek nemen c.q. verrekenen op de btw-aangifte en ook niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

De nieuwe regeling inzake sport c.q. uitbreiding btw-sportvrijstelling

Met ingang van 1 januari 2019 is de btw-sportvrijstelling uitgebreid. Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening door gemeenten is met ingang van 1 januari 2019 vrijgesteld van de heffing btw. Gemeenten mogen de gebruikers van gemeentelijke sportaccommodaties geen gebruikersvergoeding met 9% btw meer in rekening brengen. Gemeenten kunnen de btw op de kosten van het exploiteren van gemeentelijke sportaccommodaties niet in aftrek nemen op de btw-aangifte en gemeenten kunnen de btw op de kosten van het exploiteren van gemeentelijke sportaccommodaties ook niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Gemeenten kunnen ter zake van de kosten die kunnen worden toegerekend aan de exploitatie van gemeentelijke sportaccommodaties onder voorwaarden een zogenoemde SPUK-subsidie aanvragen.

SPUK: bewegingsonderwijs: voortgezet onderwijs

Met betrekking tot de SPUK-aanvraag bestaat bij veel gemeenten veel onduidelijkheid. Kunnen de kosten die kunnen worden toegerekend aan het verzorgen van bewegingsonderwijs nu wel of niet worden meegenomen in de SPUK-aanvraag. In de eerste plaats geldt dat kosten die niet worden meegenomen in de SPUK-aanvraag later niet meer kunnen worden geclaimd. Met betrekking tot kosten die worden toegerekend aan het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties door scholen die voortgezet onderwijs verzorgen bestaat volgens Taxnavigator zeker recht op een SPUK-subsidie. Immers de btw die aan deze activiteit kan worden toegerekend kon in het verleden in aftrek worden genomen op de btw-aangifte. De scholen die voortonderwijs verzorgen ontvangen van de gemeente doorgaans een factuur die door de scholen wordt bekostigd met een financiële bijdrage van het Rijk.

SPUK: bewegingsonderwijs: primair onderwijs c.q. basisonderwijs

Volgens het Ministerie van VWS bestaat ter zake van de kosten die kunnen worden toegerekend aan het ter beschikking stellen van gemeentelijke sportaccommodaties aan basisscholen c.q. scholen die primair onderwijs verzorgen geen recht op een SPUK-subsidie. De basisscholen c.q. de scholen die primair onderwijs verzorgen ontvangen van de gemeente (doorgaans) geen factuur voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties. De gemeentelijke sportaccommodaties worden door gemeenten om niet ter beschikking gesteld en de kosten worden door de gemeente betaald met de zogenoemde klokuurvergoeding van het Rijk.

Tussen het tegen vergoeding ter beschikking stellen van gemeentelijke sportaccommodaties aan scholen die voortgezet onderwijs verzorgen en basisscholen die primair onderwijs verzorgen bestaan belangrijke verschillen. Deze verschillen kunnen mogelijk leiden tot een verschil in behandeling voor de SPUK.

Neemt uw gemeente ook de kosten van de exploitatie van gemeentelijke sportaccommodaties die kunnen worden toegerekend aan het verzorgen van primair onderwijs mee in de SPUK-aanvraag dan kan de aanvraag worden gecorrigeerd. Een aantal advieskantoren adviseert om ter zake van de kosten die kunnen worden toegerekend aan het verzorgen van bewegingsonderwijs een afzonderlijke SPUK-aanvraag in te dienen en de voormelde kosten niet mee te nemen in de reguliere SPUK-aanvraag.

Wordt de afzonderlijke SPUK-aanvraag afgewezen dan kan al dan niet met ondersteuning van een externe dienstverlener een bezwaartraject worden gestart tegen de beschikking. Uiteraard kunt u in overleggen treden met DUS-I en overleggen hoe u op een eenvoudige wijze zonder extra inspanningen een bezwaartraject kan starten. Belangrijke vraag bij het starten van een bezwaartraject is de vraag: Wat is het financiële belang mede in relatie tot de kosten van een bezwaarprocedure en de besteding van ambtelijke tijd.

Documenten en publicaties

  • Vragen en antwoorden Regeling specifieke uitkering sport. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.