Nieuws

BTW: Standpunt Belastingdienst inzake compensatie bos voor Rijkswaterstaat

Geplaatst: 23 juni 2021
Kenmerk: 2021.38567

BTW: Standpunt Belastingdienst inzake compensatie bos voor Rijkswaterstaat

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een standpunt van de Belastingdienst inzake de aanleg van gemeentelijk bos in opdracht van Rijkswaterstaat.

1. Uitgangspunten

Rijkswaterstaat (hierna ook: RWS) kapt in verband met de aanleg van een nieuwe afrit van een snelweg een bosperceel. Op grond van de Boswet heeft RWS de verplichting om de gekapte bomen te compenseren. De bomen kunnen niet in de desbetreffende gemeente worden gecompenseerd. Een andere gemeente is bereid om een deel van de bomencompensatie te verzorgen en het bos te beheren en te onderhouden. De Gemeente heeft zich jegens RWS tot niets anders verplicht ten aanzien van de bomencompensatie dan de aanplant van de bomen. De gemeente blijft na realisatie van het bos de eigenaar van de bomen en de beplanting. RWS betaalt een vergoeding aan de gemeente. Deze betaling ziet enerzijds op de aanschaf van bomen en beplanting en anderzijds uit de door de gemeente te maken kosten van toekomstig beheer en onderhoud.

2. Standpunt Belastingdienst

Ingevolge de Boswet is sprake van een verplichting voor RWS. De Gemeente is bereid de betreffende verplichting van RWS tegen vergoeding over te nemen. De Gemeente ontvangt voor het overnemen van de verplichting een financiële bijdrage van RWS. Volgens de Belastingdienst is sprake van een dienst die onder bezwarende titel wordt verricht. De gemeente is btw verschuldigd over de van RWS (te) ontvangen financiële bijdrage.

3. Gemeentelijke praktijk

Dit standpunt geeft aan dat bij de ontvangst van financiële bijdragen van Rijkswaterstaat nauwgezet moet worden bekeken of btw is verschuldigd. Veelal is nafactureren van btw bij RWS niet mogelijk.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.