Nieuws

LB: Gerichte vrijstelling geldt niet voor studiereis van reclamebureau

Geplaatst: 23 juni 2021
Kenmerk: 2021.38561

LB: Gerichte vrijstelling geldt niet voor studiereis van reclamebureau

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Zeeland-West-Brabant van 5 november 2020 met kenmerk AWB 19/5700.

1. Feiten

Een reclamebureau organiseert een personeelsreis voor de medewerkers. De medewerkers vliegen naar een bestemming en verblijven daar van vrijdag tot en met zondag. De personeelsreis heeft twee doelen. In de eerste plaats wil het reclamebureau de samenwerking tussen de medewerkers verbeteren en de medewerkers inspiratie laten opdoen. In de tweede plaats moet het 25-jarig jubileum worden gevierd. De zakelijke elementen van de reis worden onderbouwd met een verwijzing naar uitgereikte hand-outs van presentaties en het programma van de reis. Verder zijn opdrachten uitgevoerd gericht op communicatie en samenwerking van de medewerkers. De Belastingdienst bestrijdt het zakelijk karakter van de reis. De reis heeft voornamelijk een recreatief karakter. De zakelijke elementen zijn van ondergeschikt nevendoel. De reis is bijvoorbeeld aangekondigd door de feestcommissie. Verder zijn veel attracties bezocht, een twizy tour georganiseerd en een catamaran gehuurd.

2. Uitspraak Rechtbank

Volgens de rechtbank heeft het reclamebureau niet aannemelijk gemaakt dat de reis een (overwegend) zakelijk karakter had. De reis is aangekondigd als een jubileumreis. In het reisblog waarin het programma wordt bekendgemaakt, is geen enkele vermelding te vinden van de zakelijke activiteiten. De werknemers hebben niet doorbetaald gekregen voor zover de reis op zaterdag en zondag heeft plaatsgevonden. Met betrekking tot de diverse geserveerde drie-gangen-diners, lunches en een wijnproeverij komt de rechtbank gezien het voorgaande eveneens tot het oordeel dat een meer dan bijkomstig zakelijk karakter ontbreekt. Het reclamebureau heeft daarnaast niet aannemelijk gemaakt dat activiteiten bijdragen aan het onderhoud en de verbetering van kennis en vaardigheden ter vervulling van de dienstbetrekking, aangezien deze veelal van algemene en recreatieve aard zijn. De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat geen van de gerichte vrijstellingen van toepassing is en het bedrag van € 35.060 in verband met de overschrijding van de vrije ruimte terecht is afgedragen.

3. Gemeentelijke praktijk

Het toepassen van een gerichte vrijstelling voor reis- en verblijfskosten in combinatie met een personeelsuitje vergt een zorgvuldige planning en organisatie. De zakelijke elementen van de reis of de bijeenkomst moeten goed en duidelijk worden gedocumenteerd en vooraf met de deelnemers worden gecommuniceerd. Het verplichte karakter van de activiteiten onderstreept het zakelijke belang van de reis of bijeenkomst.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Zeeland-West-Brabant d.d. 5 november 2020, nr. AWB 19/5700. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.