Nieuws

BTW: Verhuur van losse parkeerplaatsen

Geplaatst: 23 juni 2021
Kenmerk: 2021.38574

BTW: Verhuur van losse parkeerplaatsen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de btw-aspecten van de verhuur van parkeerplaatsen.

1. Uitgangspunten

Een eigenaar van bergruimte verhuurt garageboxen c.q. stenen gebouwen met een plat dak en kanteldeur aan particulieren, ondernemers, verenigingen en stichtingen. In de garageboxen zijn geen voorzieningen aangebracht en de voorzieningen worden niet verhuurd in combinatie met woningen of andere onroerende zaken. De eigenaar brengt geen btw in rekening aan de huurder. De Belastingdienst heft btw met belastingrente na omdat parkeerruimte voor voertuigen ter beschikking wordt gesteld. De verhuur van parkeerruimte voor voertuigen en vaartuigen is van rechtswege belast met btw.

2. Uitspraak Rechtbank Gelderland

Rechtbank Gelderland oordeelt in zijn uitspraak van 1 juni 2021, nr. AWB 19/3169, dat terecht btw is nageheven. Garageboxen zijn bestemd voor het parkeren van voertuigen. In de garageboxen zijn geen voorzieningen aangebracht die de garageboxen in het bijzonder geschikt maken voor gebruik voor andere doeleinden. Dat de garageboxen voor andere doeleinden worden gebruikt maakt dit niet anders. Uit het arrest van de Hoge Raad van 10 februari 2017 volgt dat aard en inrichting doorslaggevend is en niet het daadwerkelijke feitelijke gebruik. De naheffingsaanslag van € 14.064 met € 2.747 aan belastingrente over het tijdvak 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 blijft in stand.

Belanghebbende heeft beroep ingesteld bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

3. Gemeentelijke praktijk

Gemeenten beschikken over veel en verschillend vastgoed.

1. Inventarisatie: verhuurt de gemeente losse c.q. afzonderlijke parkeerplaatsen, garageboxen en andere onroerende zaken voor het parkeren van voertuigen.

2. Wordt ter zake btw gefactureerd. Indien geen btw wordt gefactureerd dan loopt de gemeente ter zake een financieel risico. Immers de verschuldigde btw wordt bij de gemeente nageheven.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Rechtbank Gelderland d.d. 1 juni 2021, nr. AWB 19/3169. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.