Nieuws

BTW: Openluchtzwempark: Sporten, baden of recreatie?

Geplaatst: 24 maart 2021
Kenmerk: 2021.36008

BTW: Openluchtzwempark: Sporten, baden of recreatie?

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een procedure die aanhangig is bij Rechtbank Noord-Nederland. De procedure betreft de vraag of een stichting die een openluchtzwembad exploiteert de gelegenheid tot sportbeoefening geeft of dat gelegenheid tot baden en/of een recreatiedienst wordt aangeboden.. Als de gelegenheid tot sport wordt gegeven dan is de dienstverlening niet belast met btw en heeft de stichting geen recht op teruggaaf van btw op de kosten. Als de gelegenheid tot baden en/of recreatie wordt gegeven dan is de dienstverlening belast met 9% btw en heeft de stichting recht op teruggaaf van btw op de kosten.

1. Feiten

Een stichting exploiteert een openlucht recreatiepark. Het recreatiepark heeft een oppervlakte van meer dan 10.000 vierkante meter en beschikt over een groot zwembad van 312 vierkante meter met een diepte van 2 meter, een zwembad met glijbaan van 140 vierkante meter met diepte van 1,20 meter, een peuterbad, kleedkamers een grote lig/speelweide, een kiosk met een terras en verschillende speeltoestellen voor kinderen. Het recreatiepark wordt jaarlijks door meer dan 20.000 bezoekers bezocht. De bezoekers bestaan uit volwassenen, ouderen, gezinnen met kinderen. Het recreatiepark wordt gebruikt voor recreatie. De zwembaden worden gebruikt voor banenzwemmen, recreatief zwemmen, zwemles, snorkelen en bewegingsactiviteiten. Geeft de stichting de gelegenheid tot sportbeoefening of geeft de stichting de gelegenheid tot recreatie?

2. Belastingdienst

De btw-sportvrijstelling en het begrip ‘sport’ moet ruim worden uitgelegd. Sport betreft een activiteit met een niet te verwaarlozen lichamelijke component. Het niveau van de activiteit, de manier waarop de activiteit wordt beoefend, de regelmaat van de beoefening van de activiteit, de organisatie van de activiteit en het deelnemen aan sportcompetities is niet relevant. Sport geen activiteit die (uitsluitend) ter ontspanning en vermaak wordt uitgeoefend. De hoofdprestatie betreft het geven van gelegenheid tot recreatief zwemmen. Deze dienst is dienst vrijgesteld van de heffing van btw omdat ze dienst nauw samenhangt met het geven van gelegenheid tot sport. Voor zover het zwembad wordt gebruikt voor recreatie en ontspanning is sprake is van een bijkomstige activiteit die opgaat in de btw-vrijgestelde sportprestatie.

3. Procedure

Wij informeren u over het verloop van de procedure.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.