Nieuws

BTW: Financiële bijdrage voor bouw bassischool en dorpshuis is belast met btw

Geplaatst: 30 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39853

BTW: Financiële bijdrage voor bouw bassischool en dorpshuis is belast met btw

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 12 augustus 2021, nr. AWB 21/722 inzake de vraag of een vergoeding voor de bouw van een schoolgebouw een btw-vrije subsidie betreft.

Een gemeente geeft een opdracht aan een bouwbedrijf voor het bouwen van een gebouw met een basisschool en dorpshuis. Het bouwbedrijf heeft een nieuwe formule ontwikkeld en de gemeente en het bouwbedrijf sluiten een zogenoemde ‘Design, Build, Operate and Finance’ overeenkomst. De overeenkomst bestaat uit de onderdelen A: ‘Algemeen’, B: ‘Ontwerp en Uitvoering’ en C ‘Huur en Exploitatie’. Het bouwbedrijf gaat een dorpshuis en een basisschool realiseren en exploiteren. De onderwijsstichting is eigenaar van de grond en heeft aan het bouwbedrijf voor 30 jaar het gebruiksrecht op de grond gegeven. De onderwijsstichting en drie andere stichtingen zijn de gebruikers van het gebouw. Voor de oplevering van het project is op 7 mei 2019 het faillissement van het bouwbedrijf uitgesproken. Het bouwbedrijf heeft tot de datum van faillissement facturen aan de gemeente uitgereikt ten bedrage van in totaal € 3.253.054 inclusief € 564.580 aan btw. Van het bedrag aan btw is € 354.802 aan de Belastingdienst voldaan. De gemeente heeft de in rekening gebrachte btw niet gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Rond 25 april 2019 heeft het bouwbedrijf alle facturen die aan de gemeente zijn uitgereikt gecrediteerd en vervolgens het bedrag nogmaals in rekening gebracht als onbelaste investeringssubsidie. Hierna heeft het bouwbedrijf bij de Belastingdienst verzocht om teruggaaf van de btw die via de creditnota's is gecrediteerd. Dit verzoek is door de Belastingdienst afgewezen en die beslissing is in bezwaar gehandhaafd.

In geschil is de vraag of de eenmalige vergoeding is belast met btw. Volgens de belastingadviseur van het bouwbedrijf is de vergoeding van de gemeente niet belast met btw omdat sprake is van een btw-vrije investeringssubsidie.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt in uitspraak van 12 augustus 2021 dat de eenmalige vergoeding is belast met btw. De overeenkomst die het bouwbedrijf en de gemeente hebben gesloten betreft geen investeringssubsidie. Het bouwbedrijf verleent een prestatie aan de gemeente waarbij een direct verband bestaat tussen de vergoeding en de prestatie.

Documenten en publicatie

  • Uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant d.d. 12 augustus 2021, nr. AWB 21/722. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.