Nieuws

Energietransitie: Netwerkvrijstelling overdrachtsbelasting van toepassing op WKO

Geplaatst: 30 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39846

Energietransitie: Netwerkvrijstelling overdrachtsbelasting van toepassing op WKO

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de lopende procedure met betrekking tot de netwerkvrijstelling overdrachtsbelasting. Geldt de netwerkvrijstelling overdrachtsbelasting ook voor warmtenetten?

De overdrachtsbelasting kent een zogenoemde netwerkvrijstelling in artikel 15 eerste lid, letter y Wet belastingen van rechtsverkeer. Op grond van de netwerkvrijstellingen is de verkrijging van een net gelegen in, op of boven de grond, bestaande uit een of meer kabels of leidingen, bestemd voor transport van vaste, vloeibare of gasvormige stoffen, van energie, of van informatie vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting.

Thans wordt geprocedeerd over de vraag of de netwerkvrijstelling overdrachtsbelasting ook geldt voor de verkrijging van een warmte-koudeopslaginstallatie. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde eerder dat de netwerkvrijstelling van toepassing is op de verkrijging van WKO’s. Advocaat-generaal concludeert ook dat de netwerkvrijstelling van toepassing is op WKO’s. De WKO’s van een appartementencomplex zijn volgens de advocaat-generaal warmtenetten in de zin van de Warmtewet.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 29 september 2020, 19/00485. Klik hier
  • Conclusie advocaat-generaal d.d. 30 juli 2021, nr. 20/03663. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.