Nieuws

BTW: LB: Coronamaatregelen/Onbelaste reiskostenvergoeding in Q4 2021

Geplaatst: 31 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39869

BTW: LB: Coronamaatregelen/Onbelaste reiskostenvergoeding in Q4 2021

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de Kamerbrief van 30 augustus 2021, kenmerk CE-AEP.21220232. In deze Kamerbrief heeft het kabinet bericht dat het generieke steun- en herstelpakket met ingang van 1 oktober 2021 grotendeels eindigt. De diverse fiscale maatregelen zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (‘TVL’) en de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (‘NOW’) worden niet verlengd en eindigen per 1 oktober 2021.

Ook de btw-coronamaatregelen vervallen per 1 oktober 2021. Tot 1 oktober kan de uitlening van zorgpersoneel buiten de heffing van btw blijven.

  • Met ingang van 1 oktober is de uitleen van zorgpersoneel belast met btw met uitzondering van de situaties die zijn goedgekeurd in onderdeel '4. Ter beschikking stellen van personeel in de gezondheidssector' van het Besluit 'Omzetbelasting, ter beschikking stellen van personeel'.
  • Met ingang van 1 oktober 2021 vervalt de goedkeuring inzake de toepassing van het btw-nultarief voor mondkapjes. De levering van mondkapjes is met ingang van 1 oktober 2021 belast met btw. De btw is een kostenpost als deze btw niet kan worden afgetrokken op de btw-aangifte of kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds.
  • Met ingang van 1 oktober is het btw-nultarief niet meer van toepassing op de levering van coronavaccins en coronatests.

Het kabinet continueert de volgende fiscale coronamaatregelen tot het einde van het 4e kwartaal 2021:

  • het akkoord met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers (mits Duitsland en België daarmee instemmen);
  • het onbelast doorbetalen van de vaste reiskostenvergoeding.

De werkgever kan tot 1 januari 2022 de bestaande vaste reiskostenvergoedingen onbelast verstrekken. Dat de reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) worden gemaakt is niet van belang. Wel geldt nog steeds de voorwaarde dat het een vaste reiskostenvergoeding betreft die al vóór 13 maart 2020 door de werkgever is toegekend.

Documenten en publicaties

  • Kamerbrief 'Het steun- en herstelpakket vanaf het vierde kwartaal van 2021', kenmerk CE-AEP.21220232. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.