Nieuws

BTW: Buitenlandse btw

Geplaatst: 30 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39864

BTW: Buitenlandse btw

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de teruggaaf van buitenlandse btw.

Veel gemeenten betalen buitenlandse btw. Als deze buitenlandse btw terecht in rekening is gebracht dan kan de gemeente de buitenlandse btw onder voorwaarden compenseren bij het BTW-compensatiefonds of onder voorwaarden terugvragen via de Belastingdienst.

Voor het recht op compensatie van buitenlandse btw zie onderdeel 'BCF: Welke btw kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds'. Klik hier

Als de buitenlandse btw is betaald in het kader van een btw-ondernemerstaak dan kan de gemeente de buitenlandse btw niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente kan de buitenlandse btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst als de buitenlandse btw is betaald voor het verzorgen van activiteiten die met btw zijn belast. Het verzoek tot teruggaaf moet vóór 1 oktober 2021 ingediend worden.

De buitenlandse btw kan worden teruggevraagd met een digitaal verzoek via de site Teruggaaf van btw uit andere EU-landen.

De Belastingdienst wijst erop dat het portaal waar de aanvragen ingediend worden overbelast kan worden als teveel aanvragen eind september worden gedaan. “Aanvragen kwamen daardoor pas na 30 september bij ons binnen. Het gevolg was dat btw niet werd teruggegeven”, zo waarschuwt de Belastingdienst. Veel EU-landen nemen te laat binnengekomen verzoeken niet in behandeling. De Belastingdienst adviseert daarom om bijtijds de aanvraag voor teruggave van btw in andere EU-landen in te dienen.

Voor raadplegen website Belastingdienst over terugvragen buitenlandse ondernemers-btw. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.