Nieuws

BTW: BTW-vrijstelling voor schuldenbewindvoering

Geplaatst: 18 februari 2021
Kenmerk: 2021.35239

BTW: BTW-vrijstelling voor schuldenbewindvoering

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een belangrijke ontwikkeling inzake de btw-vrijstelling voor schuldhulpverlening.

De procedure inzake het recht op compensatie bij het BTW-compensatiefonds van de btw op kosten van re-integratietrajecten is afgerond. Inmiddels ontstaan verschillende nieuwe procedures over schuldbewindvoering. In zijn uitspraak van 8 oktober 2020, nrs. BK-20/00452 t/m BK-20/00457, oordeelt het Gerechtshof Den Haag dat de diensten van een schuldenbewindvoerder zijn vrijgesteld van de heffing van btw.

1. Achtergrond

Een stichting verzorgt zogenoemd ‘beschermingsbewind’. De stichting beheert de financiën van cliënten en overlegt met schuldeisers over de omvang van de schuld, uitstel van betaling en opschorting van de incassoprocedure. De stichting verzorgt het feitelijke beheer van het budget, betaalt de vaste lasten, betaalt de schulden en verstrekt zakgeld aan de cliënt. De stichting neemt het standpunt in dat de werkzaamheden van de stichting zijn vrijgesteld van de heffing van btw op grond van de btw-vrijstelling voor schuldhulpverlening van artikel 11, eerste lid, onderdeel f van de Wet op de omzetbelasting, juncto artikel 7 van het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting, juncto post 33 van Bijlage B van het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting. Daarnaast doet de stichting een beroep op de Europese btw-vrijstelling voor sociaal-culturele diensten en het Nederlandse gelijkheidsbeginsel.

2. Uitspraak Gerechtshof Den Haag

Het Gerechtshof Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 8 oktober 2020, nrs. BK-20/00452 t/m BK-20/00457, dat de werkzaamheden van de stichting zijn vrijgesteld van de heffing van btw op grond van de Europese btw-vrijstelling voor diensten die nauw samenhangen met maatschappelijk werk en met sociale zekerheid. De werkzaamheden van de stichting betreffen diensten van schuldhulpverlening en hangen nauw samen met maatschappelijk werk. De opzet en de bedoeling van de als schuldhulpverlening aan te merken activiteiten, gericht op het verlenen van hulp aan personen met onoverkomelijke schuldproblemen bij het weer op de rit krijgen van het dagelijkse leven, vormen het doorslaggevende element in het karakter van de werkzaamheden.

3. Gemeentelijke praktijk

Bij de belastingrechter wordt geprocedeerd over de reikwijdte van de btw-vrijstelling voor schuldbewindvoering. De Hoge Raad zal uiteindelijk een oordeel geven over de reikwijdte van de btw-vrijstelling voor schuldhulpverlening. Voor gemeenten een belangrijke procedure. Gemeenten kopen veel diensten in met betrekking tot schuldbewindvoering. Als in het kader van deze activiteit btw wordt betaald dan is de btw voor gemeenten een kostenpost omdat volgens de Belastingdienst geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds bestaat. Gelet op de stand van de rechtspraak zal de dienstverlener btw in rekening willen brengen als zijn dienstverlening geen daadwerkelijke schuldhulpverlening betreft.

Taxnavigator wacht met belangstelling op het oordeel van de Hoge Raad. Taxnavigator adviseert gemeenten met de aanbieder van de schuldhulpverlening om afspraken te maken met de Belastingdienst over de teruggaaf van btw als de Hoge Raad uiteindelijk ook een ruime interpretatie geeft aan de btw-vrijstelling voor schuldhulpverlening. Gemeenten hebben dan recht op teruggaaf van onterecht betaalde btw.

Wat is schuldbwindvoering, schuldhulpverlening en het verstrekken van voorlichting over schulden en het voorkomen van schulden.

4. Taxnavigator

Voor meer informatie over de btw-aspecten van schuldhulpverlening. Lees ook onze praktische adviezen. Klik hier

5. Documenten en publicaties

Voor raadplegen uitspraak Gerechtshof Den Haag d.d. 8 oktober 2020, nrs. BK-20/00452 t/mBK-20/00457. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.