Nieuws

BTW: BCF: Project renovatie van kademuren en werfkelders in de gemeente

Geplaatst: 02 januari 2021
Kenmerk: 2021.33831

BTW: BCF: Project renovatie van kademuren en werfkelders in de gemeente

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van de renovatie van kademuren en (werf)kelders in de gemeente.

  • De gemeente renoveert de kades in de eigen gemeente. De kades zijn onderdeel van het openbaar gebied van de gemeente en de kades beschermen het openbaar gebied van de gemeente. De gemeente kan de btw op de kosten van de renovatie en het herstel van de kades compenseren bij het BTW-compensatiefonds zolang de kades onderdeel uitmaken van het gemeentelijk openbaar gebied en de kades niet worden gebruikt als ligplaats voor woonboten.
  • De gemeente weert (zeer) zware voertuigen door het instellen van een verbod. De gemeente kan de btw op de kosten van verkeersborden compenseren bij het BTW-compensatiefonds.
  • De gemeente schaft aangepaste vrachtwagens aan voor het ophalen van het huisvuil. De btw op de kosten van het aanschaffen van de vrachtwagens compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De btw op de kosten van de gemeentelijke vrachtwagens volgt het btw-regime van het product waarvoor de vrachtwagens worden aangeschaft.
  • De gemeente renoveert op verzoek van inwoners van de gemeente tegen een meer dan symbolische vergoeding aan de kade gelegen (werf)kelders. De gemeente handelt als btw-ondernemer. De gemeente kan de btw op de kosten van het renoveren van de (werf)kelders van de particulieren in aftrek nemen op de btw-aangifte. De gemeente reikt een factuur uit met btw aan de particulieren. De gemeente kan de btw op de kosten van het renoveren van de particuliere (werf)kelders niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Dit omdat de gemeente bij het tegen een meer dan symbolische vergoeding renoveren van (werf)kelders van particulieren

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.