Nieuws

COVID-19: Huur kwijtschelden van bibliotheken, multifunctionele accommodaties (MFA's)

Geplaatst: 23 mei 2020
Kenmerk: 2020.25719

COVID-19: Huur kwijtschelden van bibliotheken, multifunctionele accommodaties (MFA's)

Veel gemeenten overwegen om huur van bibliotheken, theaters, schouwburgen en multifunctionele accommodaties kwijt te schelden. Bijgaand een uitwerking van de fiscale aspecten.

Als de huur is vrijgesteld van btw dan heeft de kwijtschelding van btw-vrijgestelde huur geen fiscale betekenis. Immers de btw op de kosten was voor de kwijtschelding van de huur ook al een kostenpost.

Met betrekking tot de kwijtschelding van met btw belaste huur speelt een aandachtspunt. De gemeente scheldt met btw belaste huur kwijt. De Belastingdienst kan volgens een aantal belastingadviseurs het standpunt innemen dat de gemeente ter zake van de verhuur niet meer handelt als btw-ondernemer omdat de gemeente geen vergoeding c.q. huur meer ontvangt. De gemeente stelt de onroerende zaak vanaf het tijdstip dat de huur wordt kwijtgescholden in feite om niet ter beschikking. De gemeente gebruikt de onroerende zaak niet meer voor het verrichten van met btw belaste prestaties.

Men kan zich de vraag stellen of het standpunt van de Belastingdienst fiscaal houdbaar is. De gemeente scheldt de huur niet kwijt uit vrijgevigheid maar vanwege een zakelijk oogmerk. De gemeente wil de huurder niet failliet laten gaan zodat de met btw belaste huur op enig moment kan herleven.

  • Oninbaar. De gemeente kan de met btw belaste huur door laten lopen. Het te betalen bedrag aan huur kan door de gemeente worden kwijtgescholden als blijkt dat echt niet kan worden betaald en de gefactureerde btw kan na één jaar worden teruggevraagd aan de Belastingdienst omdat de huur met btw oninbaar is. Formeel wordt niets kwijtgescholden. Dat gebeurt na één jaar als duidelijk is c.q. wordt dat echt niet kan worden betaald.
  • Betaling in natura. De gemeente kan met de huurder overeenkomen dat de huur voor een bepaald tijdvak niet in geld maar in natura kan worden betaald. De huurder organiseert bijvoorbeeld een activiteit/avond waar alle inwoners van de gemeente gebruik kunnen maken. In wezen is dan sprake van een ruil van prestaties. De gemeente verhuurt een gebouw belast met btw aan de huurder en de huurder verleent een dienst aan de gemeente. De gemeente stuurt een factuur met btw naar de huurder in verband met de met btw belaste huur. De huurder heeft de basishuur al betaald door het organiseren van een bijeenkomst. De huurder hoeft alleen de btw te betalen. De dienst van de huurder bestaat uit het organiseren van een evenement voor de inwoners van de gemeente. De huurder stuurt een factuur met btw naar de gemeente. De hoofdsom c.q. het bedrag ex btw is door de gemeente betaald in natura via de huur. De gemeente hoeft alleen de btw te betalen en die btw kan de gemeente compenseren bij het BTW-compensatiefonds.
  • Huurvrije periode. De gemeente kan een huurvrije periode verstrekken. Een huurvrije periode heeft volgens de uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch d.d. 4 november 2011, nr. 10-00337 geen invloed op het recht op aftrek van btw bij de verhuurder. Voor raadplegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch d.d. 4 november 2011, nr. 10-00337. Klik hier
  • Creditnota. Gemeente factureert huur met btw. de huur wordt niet betaald. De gemeente reikt een creditnota uit.
  • Leegstand.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.