Nieuws

BCF: BTW: Gemeentelijke huiskamer: standpunt Belastingdienst

Geplaatst: 23 mei 2020
Kenmerk: 2020.27159

BCF: BTW: Gemeentelijke huiskamer: standpunt Belastingdienst

Van een abonnee ontvingen wij een standpunt van de Belastingdienst inzake de fiscale aspecten van een gemeentelijke huiskamer. Volgens de Belastingdienst kan de gemeente de btw op de kosten van de inrichting en de exploitatie van de gemeentelijke huiskamer niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Mogelijk bestaat recht op recht op aftrek van btw via de btw-aangifte.

1. Gemeentelijke huiskamer

Veel gemeenten hebben ter bestrijding van eenzaamheid van met name wat oudere inwoners van de gemeente één of meer huiskamers in de gemeente ingericht. In de gemeentelijke huiskamer kunnen inwoners van de gemeente elkaar ontmoeten en veelal een kopje koffie drinken. De gemeentelijke huiskamer is voor een ieder toegankelijk, uiteraard gelden wel huisregels. De gemeentelijke huiskamer wordt veelal beheerd door een vrijwilliger maar soms huurt de gemeente ook een professionele kracht in. De gemeente bekostigt de inrichting en de exploitatie van de gemeentelijke huiskamer. Kan de gemeente de btw op de kosten van de gemeentelijke huiskamer compenseren bij het BTW-compensatiefonds of kan de gemeente de btw op de kosten van de gemeentelijke huiskamer aftrekken op de btw-aangifte?

2. Standpunt Belastingdienst

Volgens de Belastingdienst kan de gemeente de btw op de kosten van de inrichting en exploitatie van de gemeentelijke huiskamer niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Weliswaar is sprake van een collectieve voorziening maar vanwege de uitsluitingsgrond van artikel 4, eerste lid, letter b van de Wet op het BTW-compensatiefonds bestaat volgens de Belastingdienst geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. Als de gemeentelijke huiskamer als btw-ondernemer wordt geëxploiteerd dan zou volgens de Belastingdienst de btw-vrijstelling voor sociaal-cultureel werk en meer specifiek de btw-vrijstelling voor club- en buurthuiswerk gelden.

3. Commentaar Taxnavigator

De vraag rijst of de btw-vrijstelling voor club- en buurthuiswerk wel geldt als de huiskamer door de gemeente als btw-ondernemer wordt geëxploiteerd. De btw-vrijstelling geldt alleen in zeer specifieke gevallen. De btw-vrijstelling voor club- en buurthuiswerk geldt volgens artikel 11, eerste lid, letter f, Wet op de omzetbelasting, juncto artikel 7, Uitvoeringsbesluit omzetbelasting, juncto post b.15.b van Bijlage B van het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting alleen voor instellingen die werkzaam zijn op het terrein van het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid als bedoeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, voor zover werkzaam op het gebied van club- en buurthuiswerk. Voor zover de gemeente tegen een meer dan symbolische vergoeding koffie, thee en limonade verkoopt en levert moet de gemeente btw voldoen en heeft de gemeente recht op teruggaaf van btw op de kosten.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.