Nieuws

Vpb: Voortgang proefprocedures vennootschapsbelasting en reclameconcessies

Geplaatst: 30 september 2020
Kenmerk: 2020.32125

Vpb: Voortgang proefprocedures vennootschapsbelasting en reclameconcessies

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de ontwikkelingen inzake de proefprocedures over vennootschapsbelasting en reclameconcessies.

De Belastingdienst neemt het standpunt in dat gemeenten Vennootschapsbelasting moeten betalen over het financieel overschot dat wordt gerealiseerd met betrekking tot reclameconcessies. Bij dat standpunt kunnen vraagtekens worden geplaatst.

  • De gemeente geeft grond uit het openbaar gebied tegen vergoeding in gebruik. De factor arbeid ontbreekt zodat geen sprake is van een onderneming in materiële zin. Volgens belastingadviseurs is sprake van normaal vermogensbeheer. De werkzaamheden van gemeente omvatten nog minder werkzaamheden dan gebruikelijk is bij normaal vermogensbeheer.
  • De gemeenten hebben een taak bij het realiseren, het onderhouden en het beschermen van de openbare ruimte. De openbare ruimte moet worden beschermd tegen zogenoemde reclamevervuiling. Gemeenten moeten zorg dragen voor de kwaliteit, de veiligheid en de orde in de openbare ruimte. Gemeenten verstrekken concessies c.q. vergunningen voor het plaatsen van reclame en handelen daarbij als overheid. Van concurrentie is geen sprake.
  • Mocht wel sprake zijn van een onderneming in de zin van de Vennootschapsbelasting dan geldt de Vpb-overheidstakenvrijstelling. Het Hof van Justitie heeft in diverse arresten geoordeeld dat het verstrekken van concessies geen economische activiteit betreft.

Een aantal gemeenten hebben via de VNG via een werkgroep de krachten gebundeld. De Belastingdienst en de desbetreffende gemeenten gaan procederen bij de belastingrechter. Dit heeft als voordeel dat veel gemeenten kosten en lasten van een procedure kunnen vermijden. Uiteraard heeft iedere gemeente de vrijheid om een eigen procedure te voeren.

Meer informatie over initiatief VNG:

  • VNG: Oproep: vennootschapsbelasting en reclame-inkomsten. Klik hier
  • Vpb: Voortgang Vpb-dossier: Reclameconcessies. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.