Nieuws

LB: Ontwikkelingen reiskostenregeling

Geplaatst: 31 oktober 2020
Kenmerk: 2020.32501

LB: Ontwikkelingen reiskostenregeling

In dit nieuwsbericht informeren wij u over ontwikkelingen inzake de reiskostenvergoeding.

Veel medewerkers van Nederlandse gemeenten werken vanaf maart 2020 standaard vanuit huis. Het aantal zakelijke besprekingen op locatie zijn sterk verminderd. Gemeenten hebben abonnenten voor het gebruik van het openbaar vervoer tijdelijk gestopt. Veel gemeenten betalen nog wel een reiskostenvergoeding aan de medewerkers. De gemeente mag de woon-werkkilometers van de werknemer netto vergoeden. De gemeente mag de reiskosten vergoeden op basis van een forfait c.q. een vastgestelde fictie van 214 dagen. Een voorwaarde voor toepassing van de fictie is dat medewerker minstens en aantoonbaar 60% van deze wekdagen daadwerkelijk vanuit huis naar de werkplek reist. Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief heeft goedgekeurd dat de onbelaste reiskostenvergoeding tot 1 januari kan worden verstrekt. Thuiswerkdagen worden beschouwd als reisdagen.

Vanaf 2021 hebben gemeenten twee opties om de reiskosten te vergoeden zonder inzet van de Werkkostenregeling. In de eerste plaats kan worden bekeken of de medewerker nog voldoet aan de eisen die in het kader van het forfait worden gesteld zoals de 60%-eis. In de tweede plaats kan de gemeente de daadwerkelijk gereisde kilometers vergoeden aan de medewerker.

In het artikel ‘Werkgevers moeten tijdig voor nieuwe reiskostenregeling zorgen’ van het Financieele Dagblad van 30 oktober 2020 worden een aantal redenen opgesomd waarom beter voor het vergoeden van de daadwerkelijk gereisde kilometers over te gaan.

In de eerste plaats wordt het waarschijnlijk lastig om het aantal reisdagen in 2021 in te schatten. De vooruitzichten rondom Covid-19 veranderen voortdurend. Ook bestaan nog veel onduidelijkheden over het toekomstig beleid inzake het thuiswerken. In de tweede plaats loopt de gemeente risico op naheffingen als een verkeerde inschatting van de reisdagen wordt gemaakt. In de derde plaats is het vergoeden van de daadwerkelijk gereisde kilometers een flexibeler model dan het kiezen voor toepassing van het forfait. In de vierde plaats vergt het vergoeden van daadwerkelijk gereisde kilometers beperkte administratieve kosten. Via een onlinesysteem kunnen medewerkers zelf bijhouden wanneer en hoeveel kilometers de medewerker heeft gereisd.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.