Nieuws

LB: Brief Staatssecretaris Vijfbrief van Financiën inzake pensioenen.

Geplaatst: 31 oktober 2020
Kenmerk: 2020.32468

LB: Brief Staatssecretaris Vijfbrief van Financiën inzake pensioenen.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de brief van Staatssecretaris Vijfbrief van Financiën van 26 oktober 2020, nr. 2020-0000201471. In de brief beantwoord de Staatssecretaris vragen van de vaste commissie van Financiën over de loonbelastingproblematiek bij meerdere pensioenen en de samenloop met de inkomstenbelasting.

Bij AOW-gerechtigden die meerdere pensioenen ontvangen wordt vaak te weinig loonbelasting ingehouden. Hierdoor zijn zij ook nog inkomstenbelasting en veelal belastingrente verschuldigd. De inhoudingsplichtigen c.q. pensioenfondsen houden immers alleen rekening met het door henzelf verstrekte inkomen c.q. pensioen. Het totale inkomen is vaak hoger waardoor per saldo te weinig loonbelasting wordt ingehouden. Ook wordt er in sommige gevallen met een te hoge heffingskorting rekening gehouden.

Volgens de Staatssecretaris van Financiën kunnen nabetalingen van Inkomstenbelasting op verschillende manieren worden voorkomen.

  • Belastingplichtigen kunnen een voorlopige aanslag aanvragen voor het lopende kalenderjaar die zij in maandelijkse termijnen kunnen betalen.
  • Belastingplichtigen kunnen de loonheffingskorting bij geen enkele inhoudingsplichtige laten toepassen waardoor meer loonbelasting wordt ingehouden.
  • Belastingplichtigen kunnen de inhoudingsplichtige verzoeken een hoger tarief in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst dan de loonbelastingtabel voorschrijft. Inhoudingsplichtigen zijn echter niet verplicht om aan dit verzoek mee te werken.

Voor raadplegen brief van Staatssecretaris Vijfbrief van Financiën d.d. 26 oktober 2020, nr. 2020-0000201471. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.