Nieuws

Covid-19: Kamerbrief over aanvullingen op steun- en herstelpakket

Geplaatst: 31 oktober 2020
Kenmerk: 2020.32493

Covid-19: Kamerbrief over aanvullingen op steun- en herstelpakket

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de Kamerbrief d.d. 27 oktober 2020, met kenmerk CE-AEP/20270015, inzake aanvullingen op steun- en herstelpakket.

De aanvullingen betreffen:

  • Subsidieregeling voorraad- en aanpassingskosten horeca;
  • Tijdelijke verbreding van de TVL;
  • Evenementenbranchemodule;
  • Premiemaatregel voor overwerk;
  • Verlenging Garantieregelingen;
  • Time-out arrangement (TOA)
  • Afsprakenkader voor de detailhandel
  • Cultuur
  • Sportverenigingen
  • Medeoverheden

In de brief treft u ook enkele passages aan over gemeenten:

Tozo

De Tozo-regeling beweegt mee met de omstandigheden waarin zelfstandig ondernemers zich bevinden. Het aantal uitkeringen zal oplopen indien er grotere inkomensverliezen ontstaan. Zelfstandig ondernemers waarvan het huishoudinkomen als gevolg van coronamaatregelen onder het sociaal minimum komt, komen in aanmerking voor een uitkering die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum. Zelfstandigen van wie het inkomen verder onder het sociaal minimum daalt, ontvangen onder de Tozo daardoor een hogere uitkering. Bij brief van 28 september jl. heeft het kabinet laten weten op dit moment af te zien van het invoeren van aanscherpingen in de Tozo in de vorm van een beperkte vermogenstoets. Deze vermogenstoets zal in plaats van 1 oktober 2020 nu per 1 april 2021 worden ingevoerd. Dit geeft gemeenten de ruimte om vanaf 1 januari 2021 de ondersteuning van zelfstandig ondernemers bij heroriëntatie zorgvuldig ter hand te nemen.

Flankerend sociaal beleid

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Mensen zullen hun baan verliezen en op zoek moeten naar een andere baan. Anderen zullen de overstap willen maken van hun huidige werk naar werk met meer toekomstperspectief. Het kabinet heeft oog voor de moeilijke situatie waarin mensen zich kunnen bevinden en biedt daarom passende ondersteuning en begeleiding. Met het aanvullend sociaal pakket van circa € 1,4 miljard maakt het kabinet de begeleiding bij het vinden van nieuw werk en om- en bijscholing mogelijk. Daarnaast gaat het kabinet mensen die kwetsbaar zijn in deze economische crisis, zoals jongeren en mensen in de banenafspraak, extra ondersteuning bieden en komen aanvullende middelen beschikbaar – onder andere via de bijzondere bijstand – om armoede tegen te gaan en mensen met problematische schulden de juiste ondersteuning te bieden. Werkenden, werkzoekenden en werkgevers worden op deze manier ondersteund om in te spelen op de nieuwe economische situatie. Gemeenten, uitvoeringsorganisaties, sociale partners en scholen krijgen daarbij de ruimte om hun het benodigde perspectief te bieden. Zo krijgen gemeenten met de invulling van de motie Smeulders c.s. (Kamerstuk 35 420, nr. 118) de ruimte om een aantal re-integratie-instrumenten in de bijstand waar jongeren tot 27 jaar nu van zijn uitgesloten, tot 1 juli 2021 ook voor deze groep open te stellen. Dit betreft de vrijlating van inkomsten (uit arbeid), het vrijstellen van de vrijwilligersvergoeding en het vrijlaten van inkomsten uit arbeid van een alleenstaande ouder. Ook wordt de zoektermijn van vier weken bij de aanvraag van een bijstandsuitkering voor specifieke groepen kwetsbare jongeren tot 1 juli 2021 volledig buiten werking gesteld en kunnen gemeenten besluiten tot 1 juli 2021 via maatwerk de zoekperiode niet toe te passen. Aan de motie is invulling gegeven via een Nota van wijziging bij het wetsvoorstel COVID-19 SZW en JenV dat in behandeling is bij de Tweede Kamer. Het kabinet zet zich samen met medeoverheden in voor een goede dienstverlening voor burgers, van het laten rijden van het openbaar vervoer tot het uitvoeren van GGD-testen.

Medeoverheden

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen heeft het kabinet in het bijzonder aandacht voor de extra kosten bij gemeenten op het gebied van Sport en Cultuur, zoals eerder benoemd in deze brief. Daarnaast is de verwachting dat de inkomstenderving van gemeenten verder zal oplopen dan de hier nu voor gereserveerde € 100 miljoen. Hoewel dit met veel onzekerheid is omgeven wordt de reservering hiervoor verhoogd met € 150 miljoen tot in totaal € 250 miljoen. Zodra meer bekend is over de financiële impact van de inkomstenderving op gemeentelijk niveau zal de uitkering verder worden uitgewerkt. Mocht dit bedrag alsnog niet nodig blijken dan vloeien deze middelen weer terug naar de schatkist.

Documenten en publicaties

Voor raadplegen Kamerbrief d.d. 27 oktober 2020, met kenmerk CE-AEP/20270015, inzake aanvullingen op steun- en herstelpakket. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.