Nieuws

IB-47: Wijziging procedure IB-47

Geplaatst: 28 november 2020
Kenmerk: 2020.33037

IB-47: Wijziging procedure IB-47

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de wijziging van de IB-47 procedure.

IB-47 en renseigneringsverplichting

In zijn Kamerbrief ‘Gegevensverstrekking IB-47 en bsn’ van 30 juni 2020 informeerde de Staatssecretaris van Financiën de Tweede Kamer over zijn voornemen om het IB-47 formulier (opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden) te vervangen door een renseigneringsverplichting. Bij een renseigneringsverplichting bestaat de wettelijke verplichting om gegevens door te geven aan de Belastingdienst. Zo geven banken in Nederland informatie over bankrekeningen door aan de Belastingdienst.

De reden voor de vervanging van het IB-47 formulier door een renseigneringsverplichting is het Burgerservicenummer (BSN). Ter zake van het IB-47 formulier ontbreekt de wettelijke basis om het Burgerservicenummer uit te vragen door de Belastingdienst. Het Burgerservicenummer is voor de Belastingdienst noodzakelijk omdat in de systemen van de Belastingdienst via het Burgerservicenummer gegevens worden gekoppeld en worden ontsloten. De renseigneringsverplichting wordt opgenomen in artikel 22a van het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001.

Uitbreiding renseignering

Op basis van de renseigneringsverplichting moeten gemeente de Belastingdienst actief informeren over de uitbetaling van bepaalde bedragen aan derden. De informatie gebruikt de Belastingdienst bij de controle van belastingaangiften en het vermelden van gegevens op de vooraf ingevulde belastingaangifte. Volgens Taxnavigator is het zeer aannemelijk dat de renseigneringsverplichting van gemeenten op termijn wordt uitgebreid en gemeenten ook actief informatie moeten aanleveren aan de Belastingdienst over erfpachtrechten, opstalrechten, ontvangen canons, retributies etc.

Inwerkingtreding

De Staatssecretaris van Financiën heeft het voornemen om de maatregel in werking te laten treden op 1 januari 2021. Mocht dat niet haalbaar zijn vanwege capaciteit en prioritering bij de Belastingdienst dan wordt de invoering van de maatregel uitgesteld tot 1 januari 2022.

Documentatie en publicaties

  • Kamerbrief ‘Kamerbrief Gegevensverstrekking IB-47 en bsn’ van 30 juni 2020, nr.2020-0000119298. Klik hier
  • Aanbiedingsbrief voorhangprocedure art 22a Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001 d.d. 5 november2020, nr. 2020-0000209014. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.