Nieuws

BTW: Wijziging Besluit 'Omzetbelasting.Maatstaf van heffing'

Geplaatst: 28 november 2020
Kenmerk: 2020.44552

BTW: Wijziging Besluit 'Omzetbelasting.Maatstaf van heffing'

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het Besluit van 23 november 2020, nr. 2020-22956 inzake de wijziging van het Besluit 'Omzetbelasting.Maatstaf van heffing', d.d. 29 juni 2018, nr. BLKB 2018/84956.

Dit besluit is gewijzigd bij het besluit van 23 november 2020,nr. 2020-22956.De wijziging betrof naast enkele tekstuele aanpassingen het opnemen van een goedkeuring in onderdeel 4.1 waardoor de bpm niet tot de maatstaf van heffing behoort bij de levering van een nieuw motorrijtuig door een dealer/handelaar aan de koper waarbij de bpm vóór die levering reeds in naam en voor rekening van de leverancier verschuldigd is geworden.

In onderdeel 4.1 wordt na het zevende gedachtestreepje ingevoegd: Het komt voor dat voor nieuwe, voor de verkoop bestemde motorrijtuigen het belastbare feit voor
de heffing van bpm plaatsvindt op een tijdstip dat de uiteindelijke koper van het motorrijtuig nog onbekend is. De bpm is dan verschuldigd in naam en voor rekening van dealers of handelaren. In een dergelijk geval vormt dit bedrag aan bpm bij de latere levering van dit motorrijtuig door die dealer/handelaar geen doorlopende post en is bij deze latere levering btw verschuldigd over de bpm die aan de koper wordt doorberekend. Dit acht ik onwenselijk omdat daardoor een ongelijk speelveld ontstaat met de levering van nieuwe auto’s die direct in naam en voor rekening van de koper worden geregistreerd, met auto’s die via parallelimport worden geleverd en de levering van gebruikte auto’s. Om die reden keur ik het volgende goed.
Goedkeuring
Ik keur goed dat bij de levering door dealers/handelaren van nieuwe personenauto’s, motorrijwielen en bestelauto’s in de zin van de Wet op de belasting van personenauto’s en motorrijwielen 1992, waarvan verschuldigdheid van de bpm reeds in naam en voor rekening van die dealers/handelaren is ontstaan, dit bpmbedrag voor de btw buiten de maatstaf van heffing blijft. Deze goedkeuring werkt terug tot en met 1 januari 2015.

In onderdeel 4.1 komt de derde alinea als volgt te luiden: Een voorbeeld van een situatie waarin geen sprake is van een doorlopende post betreft de kosten
van bezorging van goederen bij de klant, als de bezorging voor rekening en risico van de verkoper is. In dat geval maken die kosten deel uit van de vergoeding voor de door de verkoper verrichte prestaties.

Documenten en publicaties

  • Besluit van 23 november 2020, nr. 2020-22956 inzake de wijziging van het Besluit 'Omzetbelasting.Maatstaf van heffing', d.d. 29 juni 2018, nr. BLKB 2018/84956. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.