Nieuws

BTW: Verlaagde btw-tarief: vermaak en dagrecreatie: open luchtzwembad

Geplaatst: 02 mei 2020
Kenmerk: 2020.26279

BTW: Verlaagde btw-tarief: vermaak en dagrecreatie: open luchtzwembad

Op dit moment wordt geprocedeerd over de vraag of de dienstverlening van een zogenoemd ‘family entertainment center’ is belast met het verlaagde btw-tarief van 9% voor het verlenen van toegang tot een primair en permanent voor vermaak en dagrecreatie ingerichte voorziening. Mogelijk kwalificeert een open luchtzwembad met een zonneweide en aanvullende dienstverlening ook als een tot een primair en permanent voor vermaak en dagrecreatie ingerichte voorziening.

Een besloten vennootschap exploiteert een zogenoemd ‘family entertainment center’. In het family entertainment center kunnen in een ruimte op 70 apparaten 50 verschillende spellen worden gespeeld. Op de apparaten kunnen sport-, dans-, behendigheids en reactiespellen worden gespeeld. De speler moet een ‘playcard’ aanschaffen waarop een tegoed kan worden gestort waarmee spellen kunnen worden gespeeld. In geschil is de fiscale vraag of ter zake van de dienstverlening van de exploitant van het ‘family entertainment center’ het verlaagde btw-tarief geldt. Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch oordeelt in zijn uitspraak van 15 februari 2019, nrs. 18/00346 tot en met 18/00348 dat het family entertainment center moet worden aangemerkt als een voor vermaak en dagrecreatie ingerichte voorziening in de zin van post b14, onderdeel g van Tabel I van de Wet op de omzetbelasting. De Belastingdienst heeft beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Volgens advocaat-generaal Ettema is het verlaagde btw-tarief niet van toepassing omdat niet wordt betaald om een locatie te betreden. Ook wordt niet gezamenlijk gebruik gemaakt van de voorzieningen. De ruimte met de speelautomaten is voor een ieder gratis toegankelijk. Mogelijk geldt het verlaagde btw-tarief van post b.15 voor kermissen.

Voor raadplegen uitspraak Gerechtshof s’Hertogenbosch d.d. 15 februari 2019, nrs. 18/00346 tot en met 18/00348. Klik hier

Voor raadplegen conclusie advocaat-generaal Ettema van 1 april 2020, nr. 19/01595. Klik hier