Nieuws

BTW: Sport: Cryobehandelingen

Geplaatst: 02 mei 2020
Kenmerk: 2020.26254

BTW: Sport: Cryobehandelingen

Een BV biedt de mogelijkheid om cryobehandelingen te ondergaan. Bij een cryobehandeling wordt het lichaam gedurende 1 tot 3 minuten blootgesteld aan extreme kou (tot -192 graden Celsius). Hierdoor wordt onder meer het immuunsysteem versterkt, maar het helpt vaak ook tegen allerlei medische klachten. Rechtbank Gelderland oordeelt in zijn uitspraak van 28 november 2019, nr. AWB 18/4217, dat het verlaagde btw-tarief niet geldt bij de cryobehandelingen. Van een gelijkenis met een gewone sauna of met andere onder de tabelpost gebrachte saunavormen (stoombaden/infraroodsauna's en hamams) is geen sprake.

Uit de uitspraak: "Ter motivering van dit oordeel overweegt de rechtbank het volgende. De tabelpost spreekt over het geven van gelegenheid tot baden. Bij de cryobehandeling is op geen enkele manier water betrokken, ook niet voor of na de behandeling. Verder is niet gesteld of gebleken dat de cryobehandeling doorgaans plaatsvindt als onderdeel van diensten die bij baden behoren. Met baden heeft de behandeling dus niets te maken. Partijen zijn het daar ook wel over eens. Eiseres benadrukt vooral dat de cryo sauna zodanig lijkt op de traditionele sauna, die wel onder de tabelpost is gebracht, dat ook de cryo sauna onder de post moet worden gebracht. Dit beroep op het neutraliteitsbeginsel faalt. Weliswaar heeft de staatsecretaris de tabelpost voor baden ook van toepassing verklaard op traditionele (warme) sauna’s, op stoombaden, op infraroodsauna’s en op hamams, maar dat is onvoldoende om vanwege het neutraliteitsbeginsel de tabelpost ook toe te passen op de cryobehandelingen. De aard van de dienst die eiseres met de cryobehandeling verricht wijkt daarvoor te veel af van de dienst die wordt verricht door ondernemers die een traditionele sauna, een stoombad of een infraroodsauna ter beschikking stellen. Voor hamams geldt dat het verlaagde tarief van toepassing is omdat het daar gaat om baden. Bij de traditionele sauna is het gebruikelijk om als onderdeel van de behandeling te baden (douchen vooraf en achteraf, voetenbad voor en na gebruik van de sauna en koud dompelbad erna), terwijl dit bij de cryobehandeling niet zo is. Bij een infraroodsauna is het weliswaar niet nodig om voor of na het gebruik ervan te baden, maar de aard van die dienst is wel gelijksoortig aan de dienst van de traditionele sauna doordat het ook om warmte gaat waarvan laagdrempelig en zonder toezicht kan worden genoten ten behoeve van de ontspanning. Bij de cryobehandeling gaat het om een heel ander soort dienst, waar vanwege de gevaarlijk grote kou wel toezicht bij nodig is. De misschien ook optredende ontspanning is ondergeschikt aan het doel om de vitaliteit en gezondheid te verbeteren. Verder is het bij de cryobehandeling aanbevolen om voor het bereiken van het gewenste gezondheidseffect meerdere korte behandelingen te ondergaan op achtereenvolgende dagen, terwijl dat bij de traditionele sauna niet zo is en de meeste mensen maar af en toe naar een sauna gaan. De modale consument zal de cryobehandeling dan ook als iets heel anders ervaren dan een saunabezoek. Mede gelet op het begrip baden van de tabelpost, kan het begrip sauna dus met een beroep op het neutraliteitsbeginsel niet zover worden opgerekt dat daaronder ook de cryobehandelingen vallen".

Voor raadplegen uitspraak Rechtbank Gelderland van 28 november 2019, nr. AWB 18/4217. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.