Nieuws

BTW: OVB: Ontwikkelingsbedrijf: krotwoning is woning en is belast met 2% overdrachtsbelasting

Geplaatst: 02 mei 2020
Kenmerk: 2020.26263

BTW: OVB: Ontwikkelingsbedrijf: krotwoning is woning en is belast met 2% overdrachtsbelasting

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch oordeelt in zijn uitspraak van 20 februari 2020, nr. 19/00236, dat de levering van een oude krotwoning niet is belast met btw en dat de verkrijging van de woning is belast met 2% overdrachtsbelasting. Dat de kopers de woning direct na verkrijging hebben gesloopt staat toepassing van het verlaagde tarief overdrachtsbelasting van 2% voor woningen niet in de weg.

Voor raadplegen uitspraak van Gerechtshof ’s-Hertogenbosch d.d. 20 februari 2020, nr. 19/00236. Klik hier.

Feiten

De onroerende zaak is oorspronkelijk ontworpen en gebouwd als woning en heeft altijd die bestemming behouden. Door schade en verval is de toestand van de onroerende zaak in de loop van de tijd achteruitgegaan. De onroerende zaak werd in de periode voorafgaand aan de verkrijging niet bewoond. Op het moment van verkrijging waren de buitenmuren met daarin deuren, kozijnen en vensters nog aanwezig. Er bevond zich geen glas in kozijnen en vensters. De binnenzijde van de onroerende zaak was door binnenwanden verdeeld in ruimtes en een deel van de verdiepingsvloer en een trap waren nog aanwezig. De dakconstructie ontbrak voor het grootste gedeelte. In de periode vóór verkrijging werd de onroerende zaak als bouwkavel te koop aangeboden. Kopers hebben na de verkrijging van de onroerende zaak een sloopvergunning en een omgevingsvergunning voor (her)bouw van een woning verkregen en na sloop hebben zij op het perceel een nieuwe woning gebouwd.

Oordeel Gerechtshof ’s-Hertogenbosch

De Hoge Raad heeft in onder meer het arrest van 24 februari 2017, nr. 16/04101, een invulling gegeven aan het begrip ‘woning’. De beoordeling of een onroerende zaak naar zijn aard voor bewoning is bestemd moet volgens de Hoge Raad geschieden met toepassing van een zo objectief mogelijke maatstaf, dat wil zeggen een maatstaf die zoveel mogelijk aanknoopt bij de kenmerken van het bouwwerk zelf. Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat een woning in aanbouw ook een ‘woning’ is in de zin van artikel 14, lid 2, van de Wet BRV, maar dat dat niet geldt voor grond die bestemd is voor woningbouw.

Volgens het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch gaat de aard van de onroerende zaak niet verloren door (ernstige) schade, verval, het feit dat de onroerende zaak niet meer wordt bewoond of niet meer bewoonbaar was op het moment van overdracht en het feit dat de krotwoning te koop is aangeboden als bouwkavel. Dat het niet mogelijk is om de onroerende zaak met beperkte middelen en aanpassingen geschikt te maken voor bewoning is niet relevant.

Gemeentelijke praktijk

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.