Nieuws

BTW: BCF: Diensten trouwambtenaar belast met btw

Geplaatst: 04 maart 2020
Kenmerk: 2020.25258

BTW: BCF: Diensten trouwambtenaar belast met btw

Rechtbank Noord-Holland oordeelt in zijn uitspraak van 19 december 2019, nr. 19/1050, dat de diensten van een ingehuurde trouwambtenaar belast met btw.

De gemeente heeft afspraken gemaakt met een bekende Nederlandse acteur en spreker. De bekende Nederlander is benoemd tot bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand in gemeente A. Het is mogelijk om de acteur te contracteren als trouwambtenaar. Voor de voltrekking van het huwelijk betaalt het bruidspaar leges aan de gemeente. Wordt de bekende Nederlandse acteur ingezet als trouwambtenaar dan volgt een korting op de leges en wordt direct gecontracteerd met de acteur via zijn besloten vennootschap. De acteur ontvangt geen vergoeding van de gemeente voor zijn werkzaamheden als trouwambtenaar.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt in zijn uitspraak van 19 december 2019, nr. AWB 19/1050 dat de dienstverlening van de acteur is belast met 21% btw. De acteur handelt niet als overheid maar als btw-ondernemer. De acteur handelt als trouwambtenaar en niet als uitvoerend kunstenaar in de zin van post b-17 van Tabel I van de Wet op de omzetbelasting. Het verlaagde btw-tarief van 9% is niet van toepassing.

Voor raadplegen uitspraak van Rechtbank Noord-Holland van 19 december 2019, nr. 19/1050 raadplegen. Klik hier.

Gemeentelijke praktijk

Volgens Taxnavigator is het logischer dat de acteur de kosten voor zijn dienstverlening aan de gemeente in rekening brengt. De gemeente compenseert de btw op de kosten bij het BTW-compensatiefonds en brengt de kosten vervolgens via leges btw-vrij in rekening bij het bruidspaar.

Onder omstandigheden kan de btw-kleine-ondernemersregeling van toepassing zijn als een persoon door de gemeente wordt ingeleend om diensten als bijzonder trouwambtenaar te verlenen. De omzet mag dan niet meer dan € 20.000 per jaar bedragen. Daarnaast moet aan enkele formele voorwaarden worden voldaan. Voor meer informatie over de btw-kleine-ondernemersregeling. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.