Nieuws

Belastingplan: LB: Scholing vroegere arbeid; Verruiming van de gerichte vrijstelling voor scholingskosten

Geplaatst: 16 september 2020
Kenmerk: 2020.31578

Belastingplan: LB: Scholing vroegere arbeid; Verruiming van de gerichte vrijstelling voor scholingskosten

Bericht 16 september 2020: Berichtnummer: Taxnavigator 2020.530

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitbreiding van de gerichte vrijstelling voor scholingsuitgaven voor ex werknemers.

De gerichte vrijstelling voor scholing gaat ook gelden bij vergoedingen en verstrekkingen ten behoeve van scholing die voortvloeien uit vroegere arbeid.

  • De gemeente kan op basis van huidige wet- en regelgeving de kosten van het volgen van een opleiding of studie door de werknemer vergoeden zonder dat daarover loonheffingen zijn verschuldigd.
  • Wordt een vergoeding verstrekt aan een ex werknemer dan neemt de Belastingdienst doorgaans het standpunt in dat de vergoeding tot het belaste loon behoort, ook als de werkgever een scholingsbudget uitbetaalt dat niet tijdens de dienstbetrekking is gebruikt.
  • In het Belastingplan 2021 wordt voorgesteld om deze vrijstelling te verruimen. Een vergoeding voor een opleiding of studie of de verstrekking van een opleiding of studie aan ex-werknemer worden ook vrijgesteld.
  • De verruiming heeft betrekking op opleidingen, cursussen of studies die moeten worden gevolgd in verband met de uitoefening van een toekomstig beroep en niet op vergoedingen en verstrekkingen voor onderhoud en verbetering van kennis en vaardigheden van het huidige beroep.
  • De verruiming is interessant bij het opstellen een sociaal plan.

Voor raadplegen onderdeel '10. Verruimen gerichte vrijstelling scholingskosten' uit Belastingplan 2021. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.