Nieuws

Belastingplan: LB: Werkkostenregeling: Wijzigingen vrije ruimte werkkostenregeling

Geplaatst: 16 september 2020
Kenmerk: 2020.31581

Belastingplan: LB: Werkkostenregeling: Wijzigingen vrije ruimte werkkostenregeling

Bericht 16 september 2020: Berichtnummer: Taxnavigator 2020.531

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de voorgestelde wijziging in het Belastingplan 2021 van de vrije ruimte in de Werkkostenregeling.

De Werkkostenregeling biedt gemeenten de mogelijkheid om belastingvrij vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers te verstrekken. Een aantal vergoedingen en verstrekkingen zijn gericht vrijgesteld of op nihil gewaardeerd. Zijn de vergoedingen en verstrekkingen niet gericht vrijgesteld of op nihil gewaardeerd dan is nog geen belasting verschuldigd zolang deze vergoedingen en verstrekkingen binnen de zogenoemde vrije ruimte vallen.

  • Met ingang van 1 januari 2020 geldt per werkgever een vrije ruimte van 1,7% van de fiscale loonsom tot en met € 400.000 vermeerderd met 1,2% van het overige deel van de loonsom.
  • In het kader van de COVID-19 maatregelen is eerder goedgekeurd dat over 2020 de vrije ruimte wordt verhoogd tot 3% over de eerste € 400.000 hetgeen nu in de wet wordt vastgelegd. De verruiming moet het voor werkgevers makkelijker maken om hun extra te kunnen faciliteren in de coronatijd.
  • Per 1 januari 2021 wordt de vrije ruimte voor de loonsom vanaf € 400.000 echter verlaagd van 1,2% naar 1,18%. De verlaging is geen tijdelijke maatregel en is bedoeld om de gerichte vrijstelling voor scholingskosten te bekostigen.

De verlaging van de vrije ruimte kan tot extra kosten leiden voor uw gemeente als de gemeente geen ruimte meer heeft in de vrije ruimte. Heeft u al een inschatting gemaakt van de omvang van de belastingschade?

Bij een overschrijding van de vrije ruimte is de werkgever over het bedrag van de overschrijding 80% eindheffing verschuldigd.

Voor raadplegen onderdeel '11. Aanpassen vrije ruimte werkkostenregeling'. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.