Nieuws

BCF: Verstrekking aan een of meer individuele derden

Geplaatst: 04 november 2020
Kenmerk: 2020.32700

BCF: Verstrekking aan een of meer individuele derden

In dit nieuwsbericht informeren wij over de reikwijdte van het begrip ‘verstrekking aan een of meer individuele derden’ en de beperking van de kosten van btw.

In zijn arrest van 10 juli 2020, nr.18/03223, heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de reikwijdte van het begrip ‘verstrekking aan een of meer individuele derden’. De gemeente kan btw op kosten compenseren bij het BTW-compensatiefonds tenzij een goed en/of dienst wordt verstrekt, verleend of ter beschikking gesteld aan een of meer individuele derden.

1. Uit het arrest van de Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat de wetgever niet heeft bedoeld compensatie van omzetbelasting uit te sluiten in alle gevallen waarin de goederen en de diensten die de compensatiegerechtigde afneemt, feitelijk door een of meer individuele derden worden gebruikt. Wanneer een compensatiegerechtigde in het kader van de uitvoering van een hem wettelijk opgedragen taak goederen of diensten doet verstrekken die door een of meer individuele derden feitelijk worden gebruikt, sluit artikel 4, lid 1, aanhef en letter a, van de Wet Bcf het recht op compensatie alleen uit indien het afnemen van die goederen en/of die diensten door de compensatiegerechtigde in overheersende mate plaatsvindt omwille van het individuele belang van die derden. Daarmee zijn die derden aan te merken als eindverbruiker en vervult de compensatiegerechtigde slechts de rol van intermediair. Dat doet zich niet voor indien die derden volgens de wet verplicht zijn om van de door de compensatiegerechtigde aangeboden goederen of diensten gebruik te maken en de compensatiegerechtigde aan een weigering daaraan mee te werken negatieve gevolgen voor die individuele derden kan verbinden. Onder die omstandigheden moet worden aangenomen dat de compensatiegerechtigde de goederen en de diensten heeft aangeschaft in verband met het belang van zijn eigen organisatie en bestuur dan wel het collectieve belang. De compensatiegerechtigde zelf is dan de eindverbruiker van de goederen of de diensten. Deze uitleg strookt met de bedoeling van de wetgever om compensatie met name uit te sluiten in gevallen waarin de compensatiegerechtigde in plaats van financiële ondersteuning of een sociale uitkering, diensten verleent of goederen verstrekt of ter beschikking stelt aan een derde.

2. Praktijk

Volgens de Hoge Raad kan recht compensatie van btw bestaan als een goed en/of dienst aan een individuele derde ter beschikking wordt gesteld. Mogelijk hebben gemeenten in het verleden te weinig btw gecompenseerd. Niet iedere verstrekking van een goed of dienst is uitgesloten van het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds.

Naast de btw op kosten van re-integratietrajecten denken wij aan:

  1. Opruimen van vervuiling op grond van derden;
  2. Verwijderen van aanstootgevende leuzen, tekens en graffiti op eigendommen van derden;
  3. Isoleren van jongerencentrum om overlast voor omgeving te beperken;
  4. Verwijderen van (drugs)afval op eigendommen van derden;
  5. Persoonsbeveiliging;
  6. Herstellen van schades aan eigendommen van derden.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.