Nieuws

BCF: BTW: Scheiden van afval

Geplaatst: 04 november 2020
Kenmerk: 2020.32719

BCF: BTW: Scheiden van afval

In dit nieuwsbericht informeren wij u over enkele btw-aspecten die relevant zijn bij het berekenen van de btw-correctie in verband met het scheiden van papier, plastic en glas uit het huishoudelijk afval.

Veel gemeenten hebben de afgelopen weken bij de Belastingdienst correcties ingediend in verband met het scheiden van papier, plastic en glas uit het huishoudelijk afval. Op verzoek van enkele abonnees van Taxnavigator hebben wij voor onze abonnees en gebruikers van Taxnavigator een overzicht gemaakt van de aandachtspunten.

1. Correcties

De gemeente moet de btw op de kosten die kan worden toegerekend aan het scheiden van papier, plastic en glas terugbetalen aan het BTW-compensatiefonds. Ter zake is belastingrente verschuldigd. In verband met het berekenen van de belastingrente moet de gemeente ter zake van het tijdvak 2015 tot en met 2020 per kalenderjaar btw voldoen.

De gemeente moet btw voldoen over de financiële bijdrage die van Stichting Afvalfonds Verpakkingen c.q. Nedvang wordt ontvangen. De btw op de kosten van het scheiden van afval kan in aftrek worden genomen van de verschuldigde btw. Als per saldo btw is verschuldigd dan is ter zake belastingrente verschuldigd.

Per saldo ontstaan voor veel gemeenten aanzienlijke kosten aan belastingrente. Ook heeft het verschuiven van kosten van het BTW-compensatiefonds naar de btw-aangifte gevolgen voor de hoogte van de afvalstoffenheffing die de gemeente aan de burger in rekening kan brengen via de afvalstoffenheffing.

De vraag rijst of het toepassen van de correctie wel noodzakelijk is op basis van huidige wet- en regelgeving. Volgens Taxnavigator lijkt het scheiden van papier, plastic en glas een activiteit die bijkomstig is aan het ophalen van huishoudelijk afval. Sommige elementen van het huishoudelijk afval krijgen een extra behandeling, namelijk het scheiden.

2. Bepalen van de omvang van de te corrigeren btw op kosten

De Belastingdienst heeft niet aangegeven op welke wijze de omvang van de te corrigeren btw op de kosten van het scheiden van papier, plastic en glas moet worden bepaald. Verschillende benaderingen zijn denkbaar:

A. Directe benadering. De gemeente heeft het ophalen van papier, plastic en glas uitbesteed aan een dienstverlener. De dienstverlener stuurt een gespecificeerde factuur met btw voor het gescheiden inzamelen van papier, plastic en glas. Zoals wij hebben begrepen moet volgens sommige eenheden van de Belastingdienst de btw op deze kosten in zijn geheel worden gecorrigeerd c.q. alle btw op de kosten van inzameling van papier, plastic en glas moet worden gecorrigeerd. Omdat oud papier slechts een geringe hoeveelheid verpakkingsafval bevat kan ter zake worden volstaan met een afslag.

B. Financiële bijdragen. De gemeente ontvangt afvalstoffenheffing en financiële bijdragen van Nedvang. Ter zake kan een mixpercentage worden bepaald. Met behulp van dit mixpercentage kan de omvang van de te corrigeren btw worden berekend.

c. Tonnages. De gemeente haalt het huishoudelijk afval, het groenafval, het oud papier, PMD en glas op. Het afval wordt veelal gescheiden opgehaald en gewogen. Met de tonnen afval (containers) kan een mixpercentage worden bepaald en via dat mixpercentage kan de omvang van de btw worden berekend die moet worden gecorrigeerd.

Welke benadering moet volgens de Belastingdienst worden gehanteerd en welke benadering lijdt tot de geringste correcties voor gemeenten?

3. Aandachtspunten

Veel gemeenten hebben nog recht op een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds in verband met de btw op kosten van re-integratie. Uw gemeente kan dit bedrag meenemen bij het bepalen van de omvang van de btw die moet worden terugbetaald aan het BTW-compensatiefonds. Uw gemeente kan er ook voor kiezen om eerst de correctiebeschikking(en) BTW-compensatiefonds af te wachten en vervolgens tegen de correctiebeschikkingen BTW-compensatiefonds bezwaar te maken. Vervolgens kan in de bezwaarprocedure worden aangegeven dat de gemeente vanwege het arrest van de Hoge Raad in de zaak van de gemeente Barendrecht nog recht heeft op een financiële bijdrage uit het BTW-compensatiefonds in verband met het verstrekken van re-integratietrajecten. Ook kunnen nog andere claims worden meegenomen. Het is dus niet nodig om nu al de btw op de kosten van re-integratie (volledig) mee te nemen in de correctie. U kunt dat later doen of u kunt ook volstaan met nu een deel van de btw op de kosten van re-integratie mee te nemen in de correctie en later via een bezwaar het overige gedeelte van te compenseren btw inzake re-integratie mee te nemen.

Gelet op het feit dat meerdere benaderingen mogelijk zijn om de omvang van de correcties te bepalen en dat de omvang van de correcties per benadering verschillen kunnen gemeenten bezwaar maken om hun rechten veilig te stellen. In een later stadium kan in een bezwaarprocedure in overleg met de Belastingdienst de definitieve omvang van de correcties worden bepaald. Immers een beperkte correctie betekent dat minder belastingrente is verschuldigd. De bezwaarprocedure biedt de mogelijkheid om de zaak later voor te leggen aan de belastingrechter of zonder kosten mee te liften op procedures die anderen gaan voeren.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.