Nieuws

BCF: Terugbetalen onterecht gecompenseerde btw en belastingrente.

Geplaatst: 12 december 2020
Kenmerk: 2020.33129

BCF: Terugbetalen onterecht gecompenseerde btw en belastingrente.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Den Haag van 30 september 2020, nr. SGR 19/3489 en de verschuldigdheid van belastingrente die mede is ontstaan door een wijziging van een standpunt van de Belastingdienst. Rechtbank Den Haag oordeelt in de uitspraak van 30 september 2020, nr. SGR 19/3489, dat de Belastingdienst terecht belastingrente in rekening brengt ter zake van de terugbetaling van onterecht bij het BTW-compensatiefonds gecompenseerde btw.

1. Casus

Drie gemeenten hebben via een gemeenschappelijke regeling met ingang van 1 januari 2014 de BAR-organisatie opgericht. De BAR-organisatie verzorgt de werkzaamheden voor de drie gemeenten eerst in eigen beheer verzorgden. De kosten van de BAR-organisatie worden gedragen door de drie gemeenten. De BAR-organisatie heeft de drie gemeenten geen btw gefactureerd voor de dienstverlening. De BAR-organisatie heeft het standpunt ingenomen dat de dienstverlening van de BAR-organisatie is vrijgesteld van de heffing van btw. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de dienstverlening van de BAR-organisatie aan de drie gemeenten niet is vrijgesteld van btw. De btw-koepelvrijstelling geldt niet volgens de Belastingdienst. De BAR-organisatie heeft met terugwerkende kracht over 2014 en de eerste 6 maanden van 2015 btw voldaan. De Belastingdienst reikt naheffingsaanslagen omzetbelasting uit. Ter zake van haar dienstverlening met betrekking tot het vierde kwartaal 2015 en het jaar 2016 heeft de BAR-organisatie btw gefactureerd. De drie gemeenten compenseren de btw bij het BTW-compensatiefonds. De BAR-organisatie maakt bezwaar tegen het voldoen van btw. Naar aanleiding van antwoord op Kamervragen wijzigt de Belastingdienst het standpunt. De btw-koepelvrijstelling is wel met terugwerkende kracht van toepassing. Met betrekking tot 2017 past de BAR-organisatie de btw-koepelvrijstelling toe en schuift alle btw op de kosten door naar de deelnemende gemeente zonder rekening te houden met kostprijsverhogende btw.

De BAR-organisatie heeft onterecht btw gefactureerd aan de drie gemeenten en dit moet worden gecorrigeerd. De BAR-gemeenten hebben te veel btw gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. De omvang van de doorschuif-btw is geringer dan de btw op de kosten van dienstverlening omdat onder andere de kosten van salarissen van de medewerkers van de BAR-organisatie niet meer met btw worden belast. De Belastingdienst reikt correctiebeschikkingen BTW-compensatiefonds uit. De Belastingdienst brengt daarbij belastingrente in rekening. De BAR-organisatie lijdt een belastingnadeel van ongeveer € 1.700.000.

2. Rechtbank Den Haag/Algemene beginselen van behoorlijk bestuur

De Rechtbank oordeelt in zijn uitspraak dat de Belastingdienst geen trage afhandeling kan worden verweten. De belastinginspecteur heeft volgens de Rechtbank terecht een publicatie van de Staatsecretaris van Financiën afgewacht. Voorts is de uitspraak op bezwaar in overleg met de gemachtigde aangehouden. De Rechtbank ziet geen aanleiding de belastingrente te matigen wegens te trage besluitvorming. De Belastingdienst heeft volgens de Rechtbank niet in strijd gehandeld met gehandeld met het vertrouwensbeginsel. De Belastingdienst heeft op geen moment het vertrouwen gewekt dat de berekening van belastingrente achterwege blijft. Volgens Rechtbank Den Haag is het heffen van belastingrente die door een standpuntwijziging van de Belastingdienst wordt verschuldigd niet in strijd met het vertrouwensbeginsel. De Belastingdienst heeft volgens Rechtbank Den Haag niet onzorgvuldig gehandeld en het evenredigheidsbeginsel is volgens Rechtbank Den Haag ook niet geschonden. Omdat de BAR-organisatie en de deelnemende gemeenten twee verschillende entiteiten is het standpunt dat de Belastingdienst per saldo de beschikking had over het belastingbedrag volgens Rechtbank Den Haag niet houdbaar.

3. Gemeentelijke praktijk

Wij nemen aan dat de BAR-organisatie beroep instelt bij het Gerechtshof Den Haag. Wij zijn benieuwd naar de afloop van deze procedure. Het is volgens Taxnavigator bijzonder dat belastingrente is verschuldigd in een situatie dat de verschuldigdheid van belastingrente is ontstaan door een wijziging van een standpunt van de Belastingdienst. Ook met betrekking tot de correcties inzake Stichting Afvalfonds Verpakkingen speelt de verschuldigdheid van belastingrente. Gemeenten worden door een standpunt van de Belastingdienst geconfronteerd met belastingrente voor verstreken tijdvakken. Zoals wij hebben begrepen gaan enkele belastingadvieskantoren procederen over de verschuldigdheid van belastingrente met betrekking tot de correcties inzake Stichting Afvalfonds Verpakkingen. De procedure van de BAR-organisatie kan voor deze procedures van belang zijn. Reeds eerder heeft de gemeente Barendrecht met succes geprocedeerd over het recht op compensatie van btw ter zake van de btw op kosten van re-integratie.

4. Documenten en publicaties

Voor raadplegen uitspraak Rechtbank Den Haag van 30 september 2020, nr. SGR/3489. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.