Nieuws

BCF: Modelbezwaarschrift jaarbeschikking 2015

Geplaatst: 12 december 2020
Kenmerk: 2020.33141

BCF: Modelbezwaarschrift jaarbeschikking 2015

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het veiligstellen voor uw gemeente van het recht op compensatie van btw met betrekking tot 2015.

1. Achtergrond

In 2021 is het jaar 2015 verjaard. In 2021 kunt u namens uw gemeente geen aanvullende declaraties BTW-compensatiefonds met betrekking tot 2015 meer indienen en ontvangen. Heeft uw gemeente nog recht op compensatie van btw met betrekking tot 2015 dan kunt u in 2021 toch nog btw met betrekking tot 2015 btw bij het BTW-compensatiefonds declareren als u de rechten van uw gemeente eind december 2020 veilig stelt. U maakt een pro forma bezwaarschrift BTW-compensatiefonds en dient dat bezwaar namens uw gemeente eind december 2020 via een aangetekend schrijven bij de Belastingdienst in. Een kopie van het pro forma bezwaar 2015 stuurt u per e-mail naar uw klantcoördinator en/of btw-contactpersoon bij de Belastingdienst. De Belastingdienst zal de ontvangst van het bezwaarschrift bevestigen en uw gemeente de mogelijkheid geven om het pro forma bezwaarschrift in januari 2021 nader c.q. inhoudelijk en cijfermatig te motiveren.

Het indienen van een pro forma bezwaarschrift kan aan de orde zijn als uw gemeente nog recht heeft op compensatie van btw met betrekking btw op kosten van re-integratietrajecten die in 2015 zijn gefactureerd en waarvan de btw nog niet is gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Een modelbezwaarschrift treft u hieronder aan. U kunt het model desgewenst aanvullen.

2. Model bezwaarschrift

Modelbezwaarschrift jaarbeschikking 2015

AAN: Belastingdienst (adres invullen)

Betreft: Gemeente XX/bezwaar beschikking BTW-compensatiefonds 2015/verzoek nieuwe beschikking BTW-compensatiefonds.

Geachte heer, mevrouw,

Namens de gemeente XX (hierna ook: de gemeente) maak ik bezwaar tegen de over het tijdvak 2015 aan de gemeente uitgereikte beschikking BTW-compensatiefonds 2015 c.q. vraag ik ingevolge artikel 9, lid 4 van de Wet op het BTW-compensatiefonds om een nieuwe beschikking BTW-compensatiefonds 2015.

De gemeente heeft niet alle btw op de kosten re-integratie gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. De Hoge Raad oordeelt in zijn arrest van 10 juli 2020, nr. 18/03223, dat de gemeente de btw op de kosten van een re-integratietraject dat op grond van artikel 7, eerste lid, aanhef en letter a van de Wet werk en bijstand is aangeboden aan werkloze inwoners die bijstand ontvangen onder voorwaarden kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente kan ook de btw op de kosten van loopbaanbegeleiding aan een voormalig wethouder compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Een overzicht van het financiële belang stuur ik u zo spoedig mogelijk toe. Ik verzoek u de ontvangst van dit bezwaar schriftelijk te bevestigen.

In afwachting van uw reactie, teken ik,

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.