Nieuws

BCF: BTW: Vragen over brief Belastingdienst inzake Stichting Afvalfonds

Geplaatst: 28 november 2020
Kenmerk: 2020.33049

BCF: BTW: Vragen over brief Belastingdienst inzake Stichting Afvalfonds

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de brief van de Belastingdienst inzake Stichting Afvalfonds Verpakkingen en de vragen van enkele gemeenten.

De Belastingdienst heeft naar de Nederlandse gemeenten een brief bestuurd met het onderwerp ‘Standpunt diensten jegens Stichting Afvalfonds’. Bij verschillende gemeenten zijn vragen ontstaan over deze brief. De Belastingdienst neemt aan dat het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijk afval d.d. 1 juli 2020 geen gevolgen heeft voor het eerder ingenomen standpunt inzake de financiële bijdragen van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Gemeenten handelen als btw-ondernemer bij het gescheiden inzamelen van glas, karton en PMD. In de brief wordt met name aandacht besteed aan PMD en wordt niet ingegaan op glas en karton. Bij verschillende gemeenten ontstaat de vraag of het standpunt van de Belastingdienst met ingang van 2020 alleen nog geldt voor PMD.

Volgens Taxnavigator geldt het standpunt van de Belastingdienst ook voor glas en karton. In de brief wordt vermeld: “De nieuwe feiten en omstandigheden die zich in eind 2019 en in de loop van 2020 hebben voorgedaan geven geen aanleiding om terug te komen op de bevestiging van de btw-aspecten die samenhangen met de diensten van Gemeenten aan de Stichting Afvalfonds".

De ervaring leert dat een aantal gemeenten teveel btw heeft gecorrigeerd inzake papier. Slechts een gedeelte van het ingezamelde papier betreft karton!

Voor een uitgebreide beschouwing over de gevolgen van het standpunt van de Belastingdienst verwijzen wij naar het besloten artikel: "BCF: BTW: Scheiden huishoudelijk afval: Standpunt Belastingdienst: 2020 (besloten)". Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.