Nieuws

BCF: BTW: Lezersvraag inzake toerekenen btw op kosten aan het scheiden van huishoudelijk afval

Geplaatst: 21 juli 2020
Kenmerk: 2020.28406

BCF: BTW: Lezersvraag inzake toerekenen btw op kosten aan het scheiden van huishoudelijk afval

Bij veel gemeenten bestaat onduidelijkheid over de vraag op welke wijze de btw op de kosten van de inzameling van het huishoudelijk afval moet worden verdeeld tussen het ophalen en het scheiden van het huishoudelijk afval.

Het Ministerie van Financiën heeft het standpunt ingenomen dat gemeenten als overheid handelen bij het inzamelen van huishoudelijk afval. De btw op de kosten kunnen worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Gemeenten handelen volgens het Ministerie van Financiën als btw-ondernemer bij het scheiden van het huishoudelijk afval. De gemeenten verlenen ter zake van het scheiden van het afval een dienst aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen. De dienstverlening is belast met btw. Gemeenten kunnen de btw op de kosten aftrekken op de btw-aangifte. De Hoge Raad oordeelde eerder in zijn arrest van 2 november 2001, nr. 36.519 en zijn arrest van 16 mei 2003, nr. 38171 dat gemeenten handelen als btw-ondernemer bij de verkoop en de levering van grondstoffen die in het huishoudelijk afval aanwezig zijn.

Voor het ophalen, scheiden en de verkoop en levering van grondstoffen die in het huishoudelijk afval aanwezig zijn ontvangt de gemeente financiële bijdragen c.q. vergoedingen van handelaren en de industrie. Het uitreiken van facturen aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen is eenvoudig. Het toerekenen van de voorbelasting c.q. de btw op de kosten van de inzameling van huishoudelijk afval aan de verschillende handelingen is een complexe fiscaaltechnische vraag. In feite speelt de vraag: "Welke kosten had de gemeente niet hoeven te maken als het huishoudelijk afval niet was gescheiden".

1. Toerekenen voorbelasting exploitatiekosten

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het inzamelen van huishoudelijk afval geen verband houdt met de verkoop en levering van restproducten. Gemeenten rekenen aan deze activiteit geen btw op de inzamelingskosten toe. Wij nemen aan dat deze handelwijze niet behoeft te worden gewijzigd.

Hoe moet de btw op de kosten van de inzameling van huishoudelijk afval worden toegerekend aan het inzamelen van het huishoudelijk afval en het scheiden van het huishoudelijk afval?

In onderdeel 3.4. 'Splitsing aftrek bij niet direct toerekenbare kosten' en onderdeel 3.4.1. 'Bij economische en niet-economische handelingen' van zijn Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting' van 25 november 2011, nr. BLKB 2011/641M (klik hier) neemt de Staatssecretaris van Financiën een standpunt in. De Staatssecretaris merkt op: “Als de kosten van een ondernemer zowel betrekking hebben op zijn economische handelingen als op zijn niet-economische handelingen moeten deze kosten voor het recht op aftrek van voorbelasting worden gesplitst in een deel waarvoor hij recht heeft op aftrek van voorbelasting en een deel waarvoor hij dat recht niet heeft. Bij de splitsing van dit soort algemene kosten moeten voor al deze kosten verdeelsleutels worden toegepast die een objectief en reëel beeld geven van het gebruik voor economische en niet-economische handelingen (HvJ 13 maart 2008, zaak C-437/06, Securenta). De vaststelling van de verdeelsleutel is afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het concrete geval. Bij de verdeelsleutel dient aansluiting te worden gezocht bij objectieve factoren zoals omzetverhoudingen, m2, m3, opbrengsten of kosten, onder voorwaarde dat deze zoveel mogelijk recht doen aan het gebruik dat van de goederen en diensten wordt gemaakt. De systematiek die wordt gevolgd bij de goedkeuring voor lokale en regionale omroepen (zie § 3.6.1) kan mogelijk ook een reële verdeelsleutel vormen voor andere situaties".

Uit het besluit kan worden afgeleid dat de btw op de kosten via omzetverhoudingen kan worden toegerekend aan het inzamelen en het scheiden van het huishoudelijk afval. Welk bedrag ontvangt de gemeente in het kader van de afvalstoffenheffing en welk bedrag ontvangt de gemeente van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Via een eenvoudige breuk kan de gemeente de btw op de kosten verdelen over het inzamelen en het scheiden van huishoudelijk afval.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.