Nieuws

Nieuwe btw-nummers voor zzp'ers

Geplaatst: 20 juli 2019
Kenmerk: 2019.05664

Nieuwe btw-nummers voor zzp'ers

In het nieuwsbericht ‘Circa 1.300.000 nieuwe btw-nummers op komst!’ hebben wij u geïnformeerd over het standpunt van de Autoriteit Persoonsgegevens dat btw-nummers van onder andere ZZP’ers moeten worden gewijzigd. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag de Belastingdienst een Burger Service Nummer (BSN) niet in het btw-identificatienummer van de ondernemer worden verwerkt. Rechtbank Amsterdam oordeelt in zijn uitspraak van 28 maart 2019, nr. AMS 17/4262 dat de Staatssecretaris van Financiën de privacywetgeving schendt door het Burgerservicenummer (BSN) van zelfstandige ondernemers te verwerken in hun btw-identificatienummer. Voor raadplegen uitspraak. Klik hier

Het veranderen van het btw-nummer van eenmanszaken naar een btw-nummer dat niet meer is te herleiden naar de desbetreffende ondernemer c.q. persoon is een omvangrijke operatie voor de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft gekozen voor de volgende (tussen)oplossing die in de praktijk wordt geduid als de factuurvariant. Het bestaande btw-nummer moet de ondernemer gebruiken voor het doen van de aangifte omzetbelasting. Een nieuw btw-identificatienummer moet vanaf 1 januari 2020 op de factuur en op de website worden vermeld en moet worden gebruikt bij transacties met de Belastingdienst.

In het najaar van 2019 ontvangen ongeveer 1.700.000 ondernemers natuurlijke personen (vooral eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer. Het nieuwe btw-identificatienummer zal het huidige btw-nummer van de ondernemer vervangen. Het nieuwe btw-identificatienummer is een uniek nummer dat bestaat uit 14 tekens NL(negencijfers)B01 (of hoger).

Gemeenten krijgen mogelijk veel werk bij het actualiseren van de (stam)gegevens van de ZZP'ers die voor de gemeente werken.