Nieuws

Huurtoeslag ook voor ex dak- en thuislozen in woonhotel

Geplaatst: 08 juni 2019
Kenmerk: 2019.05515

Huurtoeslag ook voor ex dak- en thuislozen in woonhotel

Ex dak- en thuislozen die in een woonhotel wonen hebben volgens een uitspraak van Rechtbank Den-Haag van 26 februari 2019 recht op huurtoeslag. De uitspraak kan interessant zijn voor gemeenten, exploitanten van short-stay wooneenheden en exploitanten van woon(zorg)hotels.

1. Feiten

Enkele ex dak- en thuislozen huren een studio in een woonhotel. Het woonhotel wordt geëxploiteerd door een stichting die zorg en opvang verzorgt van onder meer (ex) dak- en thuislozen. De nadruk ligt op zelfstandig wonen. De tegen vergoeding in gebruik gegeven studio’s zijn zelfstandig te gebruiken wooneenheden. De begeleiding betreft met name het zoeken naar werk, contact met instanties en ondersteuning in verband met schulden. De bewoners nemen het standpunt in dat zij recht hebben op huurtoeslag.

2. Uitspraak Rechtbank Den Haag

Rechtbank Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 26 februari 2019 met nr. AWB 18/5824 dat de bewoners recht hebben op huurtoeslag. Een huurder heeft recht op huurtoeslag voor een woning die als hoofdverblijf dient tenzij de gehuurde woning voor een korte duur wordt gebruikt of de woning onderdeel uitmaakt van een hotel, pension, kamp of vakantiebestedingsbedrijf. Het begrip ‘korte duur’ moet volgens de rechtbank beperkt worden uitgelegd en betreft - volgens de rechtspraak - bijvoorbeeld een woning voor vakantie of een wisselwoning.

De bewoners hebben volgens de rechtbank een overeenkomst gesloten inzake het gebruik en de bekostiging van een studio. De overeenkomst kwalificeert volgens de wet- en regelgeving als een huurovereenkomst. De bepalingen die in de overeenkomst zijn opgenomen over begeleiding en binnentreden doen volgens de rechtbank niet af aan de kwalificatie als huurovereenkomst.

Voor raadplegen uitspraak Rechtbank Den Haag van 26 februari 2019 met nr. AWB 18/5824. Klik hier

3. Praktijk

Om arbeidsmigranten, daklozen, studenten, thuislozen wordt veelal gebruik gemaakt van woonhotels en short-stay wooneenheden. Gelet op de uitspraak kan volgens de redactie van Taxnavigator recht op huurtoeslag bestaan. Recht op huurtoeslag kan van belang zijn bij de bekostiging van de woonhotels, short-stay eenheden en andere wooneenheden.

Op Taxnavigator hebben wij de mogelijkheden om kosten van btw te beperken via short-stay compleet uitgewerkt in het dossier Dossier 'Short Stay en Opvang van dak- en thuislozen'. U vindt de samenvatting en uitwerking van belastingadviezen. Voor raadplegen. Klik hier.


Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.