Nieuws

Circa 1.300.000 nieuwe btw-nummers op komst!

Geplaatst: 08 januari 2019
Kenmerk: 2019.04997

Circa 1.300.000 nieuwe btw-nummers op komst!

Circa 1.300.000 nieuwe btw-nummers op komst!

Reeds enige tijd speelt het gebruik van het Burger Service Nummer (BSN) in het btw-identifactienummer en een onderzoeksrapport van de Autoriteit Persoonsgegevens. Is de privacy van ondernemers in het geding? Om de privacy van ondernemers zeker te stellen en de heffing van btw te waarborgen heeft een commissie van deskundigen voorgesteld een factuurvariant in te voeren.

In de factuurvariant krijgen alle (circa 1,3 mln.) eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer zonder BSN, dat zij verplicht zijn te gebruiken voor vermelding op hun facturen en op hun website. De Belastingdienst gebruikt dit nummer bij de afhandeling van heffing en verrekening van omzetbelasting bij intracommunautaire transacties en bij andere transacties op basis van EU-regelingen, zoals mini one stop shop (MOSS) en VAT-refund.

Voor overige transacties of communicatie tussen belastingplichtige en Belastingdienst in het kader van de omzetbelasting blijft het BSN-gebaseerde OB-nummer in gebruik. Voor situaties waarin het oude en nieuwe nummer elkaar ‘raken’, wordt een service ingericht waarmee conversie van het oude naar het nieuwe nummer of vice versa kan plaatsvinden ten behoeve van de juiste afhandeling van transacties binnen de Belastingdienst.

Gemeenten krijgen mogelijk veel werk bij het actualiseren van de (stam)gegevens van de ZZP'ers die voor de gemeente werken. 

Voor downloaden brief d.d. 19 december 2018 inzake rapport van de commissie van deskundigen BSN en btw-identificatienummer met kenmerk 2018-0000219615: klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.