Nieuws

Optie, waarborgsom en boete

Geplaatst: 08 januari 2019
Kenmerk: 2019.04998

Optie, waarborgsom en boete

Bij het verlenen van optie's speelt btw. Door anders te contracteren kunnen onder voorwaarden kosten van btw worden beperkt.

Het verlenen van een optie betreft een dienst die de gemeente als btw-ondernemer verleent. Gedurende een bepaalde tijd wordt de grond beschikbaar gehouden voor de houder van de optie. Deze dienst wordt verbruikt. Aan het einde van de optieperiode maakt de houder van de optie gebruik van de optie of niet. Ongeacht of de houder van de optie gebruik maakt, gedurende een zekere periode is de grond beschikbaar gehouden voor de houder van de optie. Deze dienstverlening kan niet ongedaan worden gemaakt. Kortom, het bedrag van de optie plus de btw is de houder van de optie kwijt. De btw over de optievergoeding wordt aan de Belastingdienst voldaan.

Om het geheel neutraal te laten verlopen kan de optie ex btw worden ingezet als een korting op de bouwkavel. Over de koopsom minus de korting is vervolgens btw verschuldigd als een btw-bouwkavel wordt geleverd. In deze opzet kan de btw op de optievergoeding een extra ongewenste kostenpost zijn. Met name bij de verkoop van een btw-bouwkavel aan een particulier.

Volgens Taxnavigator zijn er mogelijkheden om de kosten van btw weg te nemen of te beperken. In het thema 'Ontwikkelingsbedrijf' treft u in het onderdeel 'optievergoeding' meer informatie aan. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.