Nieuws

Buitenzwembaden: sport of recreatie

Geplaatst: 16 november 2019
Kenmerk: 2019.22445

Buitenzwembaden: sport of recreatie

Veel gemeenten hebben kleine buitenzwembaden geprivatiseerd. Stichtingen met vrijwilligers exploiteren het buitenzwembad. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de stichtingen een sportaccommodatie exploiteren. Zwemmen vergt enige lichamelijke activiteit. Is dat eigenlijk zo? Boodschappen doen vergt ook enige lichamelijke activiteit als men een winkel bezoekt en een winkelkar vult met de wekelijkse boodschappen en een krat bier.

De stichtingen maken relatief weinig kosten en komen niet in aanmerking voor een BOSA-subsidie. Niettemin maken de stichtingen kosten met btw en lijden door de btw-vrijstelling een financieel nadeel. De omvang van de btw op de kosten zal groter zijn dan het bedrag aan btw dat over de veelal geringe omzet moet worden voldaan.

Volgens Taxnavigator is met name de vraag van belang of een buitenzwembad wel een sportaccommodatie betreft. Veel bezoekers komen toch om zich te ontspannen en te recreëren en niet om te sporten.

Volgens Taxnavigator moet de Staatssecretaris van Financiën snel een duidelijk besluit nemen over sport en recreatie. Wij nemen aan dat de Belastingdienst niet zit te wachten op talloze procedures.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.