Nieuws

Verhoging (verlaagd) btw-tarief

Geplaatst: 09 juni 2018
Kenmerk: 2018.04137

Verhoging (verlaagd) btw-tarief

Met ingang van 1 januari 2019 wordt het verlaagde btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%.

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.  Dit heeft staatssecretaris Snel van Financiën in een debat met de Tweede Kamer aangekondigd. Het gaat hier bijvoorbeeld om concerten of sportevenementen die dit jaar al worden betaald, maar pas volgend jaar plaatsvinden.

Voor downloaden nieuwsbericht ‘Geen naheffing bij verhoging btw-tarief’: klik hier.

Gemeentelijke praktijk

Gemeenten kunnen een belastingbesparing realiseren door producten aan te schaffen en te betalen in 2018 en de desbetreffende goederen en diensten te laten leveren in 2019. In het nieuwsbericht staat wel een voorbehoud. Wij hebben hem voor u vet gemaakt ‘betaalde prestaties’.

Gemeenten kunnen een belastingbesparing realiseren door goederen nog in 2018 aan te schaffen en te betalen. Zo zullen de kosten van WMO-producten (traploophulpen) en kunst stijgen. Wij denken ook aan de kosten van (leerlingen)vervoer.

Wij nemen aan dat ook veel ziekenhuizen producten op voorraad zullen leggen. Ook voor particulieren kan het interessant zijn om levensmiddelen en producten met een lange of onbeperkte houdbaarheidsdatum te 'hamsteren'. 

Voor downloaden toelichting Tabel I: klik hier 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl

© Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.