Nieuws

Praktijk: Uitbreiding btw-sportvrijstelling en tariefverhoging

Geplaatst: 09 juni 2018
Kenmerk: 2018.04138

Praktijk: Uitbreiding btw-sportvrijstelling en tariefverhoging

Ter zake van de uitbreiding van de btw-sportvrijstelling en de btw-tariefverhoging spelen verschillende praktische punten. Volgens Taxnavigator moeten gemeenten ook worden gecompenseerd voor de stijging van het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9%.  

1. Gemeenten facturen kosten

Een aantal gemeenten factureert voor het gebruik van de sportaccommodaties per sportseizoen dat loopt van juli tot juli. Echter met ingang van 1 januari 2019 wordt de btw-sportvrijstelling waarschijnlijk uitgebreid. Heeft uw gemeente voor het seizoen vooruit gefactureerd dan bestaat de mogelijkheid dat de desbetreffende gebruiker van de gemeentelijke sportaccommodatie om teruggaaf van btw bij de gemeente verzoekt in 2019 voor het tijdvak dat ligt in 2019. Factureert u in juli 2018 voor het seizoen 2018/2019 dan moet u van de Belastingdienst waarschijnlijk toch btw factureren voor de maanden die betrekking hebben op 2019. De dienstverlening is immers op het moment van facturen in 2018 nog belast met btw.

2. Gemeenten kopen sportdiensten in 

Gemeenten kopen bewegingsonderwijs in bij commerciële exploitanten. De commerciële exploitanten zullen met ingang van 1 januari 2019 geen 6% maar 9% btw factureren. De kosten voor gemeenten zullen stijgen. Gelet op de compensatieregeling-Sport voor verenigingen en gemeenten in verband met de uitbreiding van de btw-sportvrijstelling lijkt het Taxnavigator niet meer dan redelijk dat gemeenten die bewegingsonderwijs inkopen bij commerciële exploitanten ook voor de btw-tariefsverhoging worden gecompenseerd. Immers het mag niet uitmaken of de gemeente via een commerciële exploitant bewegingsonderwijs inkoopt dan wel in eigen beheer verzorgt en gebruik kan maken van de compensatieregeling-Sport. 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl

© Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.